Προ-βολες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα σε ένα συγκινητικό πάρτι γενεθλίων στην Πάρο. Το τιμώμενο πρόσωπο γινόταν 70 χρόνων, είχε ταξιδέψει από την Αγγλία με τους γιους του, ύστερα από πρόσκληση της καλής Ελληνίδας φίλης… Στον κήπο του λιτού, λευκού νησιώτικου σπιτιού όλα έμοιαζαν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή. Ξαφνικά βρέθηκα να μοιράζομαι το ίδιο αρμόνιο με έναν από τους δύο γιους του εορτάζοντα προκειμένου να παίξουμε το Happy Birthday, σωστά, αργά και δυνατά. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι χρειάστηκε να επαναλάβουμε αρκετές φορές μια τόσο απλή μελωδία (για να συγχρονιστούμε) αλλά η αντίδραση όταν άκουσε ότι ήξερα πιάνο. Μπορούσα δηλαδή να διαβάσω νότες… «Α σοβαρά; Εγώ ό,τι ξέρω, το έχω μάθει από το you tube. Δεν ξέρω να ξεχωρίζω το ντο από το μι…»

Τα κεράκια έσβησαν με επιτυχία. Και το σάουντρακ; Ο νεαρός κύριος αφιερώνει αρκετές ώρες της ημέρας στο Ιντερνετ ακούγοντας -και παίζοντας- μουσική ενώ θα είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και σε βίντεο παιχνίδια του τύπου Guitar Hero και Rock Band καθώς σε ορισμένα επιβάλλεται να κρατάει και «αληθινή» κιθάρα. Με τη διαφορά ότι είναι σα να μαθαίνεις να τραγουδάς πλέιμπακ σε μεγάλα στάδια.

Ακόμη και ροκ σταρ δηλώνουν αντίθετοι στον εθισμό στις ηλεκτρονικές παρτιτούρες. Μόλις χθες ένας θρύλος της ροκ, ο Μπιλ Γουάιμαν των Ρόλινγκ Στόουνς, εξέφρασε τη δική του ανησυχία. «Το πρόβλημα είναι ότι όλο και λιγότερα νέα παιδιά εκφράζουν την επιθυμία να μάθουν ένα αληθινό, μουσικό όργανο».

Ενας άλλος μύθος, ο Νικ Μέισον των Πινκ Φλόιντ, θεωρεί ότι τα μουσικά βίντεο παιχνίδια αποτελούν «ενδιαφέρουσες νέες προοπτικές.» Παρ’ όλ’ αυτά εκνευρίζεται όταν βλέπει τα παιδιά του να ξημεροβραδιάζονται σε μια οθόνη. «Αν αφιέρωναν τον χρόνο που σπαταλούν πατώντας τα κουμπιά, σε μια κιθάρα, θα είχαν γίνει αστέρια μέχρι τώρα».

Πού να βγει και το video game με τους Μπιτλς, 45 τραγούδια των Σκαθαριών. Οι παίκτες θα μπορούν να νιώσουν σαν τον Ρίνγκο Σταρ ή τον Τζον Λένον και να ερμηνεύσουν γνωστά κομμάτια στα ίδια στάδια που έπαιξαν και οι Μπιτλς. Για να επανέλθουμε όμως στο you tube, εκεί μπορείς να μάθεις να παίζεις Ρόλινγκ Στόουνς στην κιθάρα. Να διαβάζεις μουσική για ντραμς. Να αναγνωρίζεις οχτώ νότες. Ακόμη και το Happy Birthday. Σε διασκευή ‡ 4 mains.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή