ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστεία και συγκινητική

Ψηλά στον ουρανό****1/2

Σκηνοθεσία: Πιτ Ντόκτερ

Πρωταγωνιστούν (φωνές): Εντ Ασνερ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντελρόι Λίντο, Τζόρνταν Ναγκάι.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Με συνέπεια απέναντι στο κοινό και στις αρχές της και με ευφυΐα, η Pixar εξακολουθεί να παράγει τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες τα τελευταία χρόνια. Επειτα από τον «Ρατατούη» και τον «Wall-e», που προχώρησαν τα όρια του animation πολύ πέρα από τον περιοριστικό χαρακτηρισμό της παιδικής ταινίας, το «Ψηλά στον ουρανό» αποτελεί ένα περισσότερο διασκεδαστικό διάλειμμα στη φιλμογραφία του στούντιο. Ομως και πάλι, ακόμη και σε αυτή την πιο «παιδική» ατμόσφαιρα, πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται, έστω και σύντομα αλλά με βάθος, σε ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων. Και το κάνει με τρόπο εύληπτο, διασκεδαστικό, αστείο και συγκινητικό.

Η κεντρική ιδέα της ταινίας μπορεί να χαρακτηριστεί ποιητική. Ενας χήρος ηλικιωμένος άντρας σέρνει το ιπτάμενο με μπαλόνια σπίτι του σε ερημικές εκτάσεις της Βενεζουέλας, προκειμένου να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στη γυναίκα του. Είναι μια ιδέα αντίστοιχη με εκείνη του γέρου του «Straight story» του Λιντς, που ταξιδεύει σχεδόν μάταια με το τρακτέρ του. Καταθλιπτικό θέμα; Κάθε άλλο. Οι άνθρωποι της Pixar ξέρουν να προσφέρουν χαρά μιλώντας για σοβαρά πράγματα.

Ο χαρακτήρας του κυρίου Καρλ Φρέντρικσεν, πικρού και μόνου έπειτα από τον χαμό της αγαπημένης του Ελι, μεταμορφώνεται όταν αρχίσει η περιπέτεια. Ξαναβρίσκει τη ζωντάνια και τη δύναμη να πολεμήσει, ακόμη και το παλιό του είδωλο, που αποδεικνύεται εχθρός. Σ’ αυτό βοηθάει η παρουσία του Ράσελ, ενός ξεροκέφαλου προσκόπου. Είναι μοναχοπαίδι χωρισμένων γονιών και ψάχνει την επιβεβαίωση ακόμη και με ένα προσκοπικό βραβείο. Ο Ράσελ θα συντροφεύσει τον Καρλ στην περιπέτεια του ιπτάμενου σπιτιού και οι δυο θα αλληλοδιδαχτούν με διαφορετικό τρόπο.

Το «Ψηλά στον ουρανό», αν και οικογενειακή ταινία που απευθύνεται ακόμη και στις πολύ μικρές ηλικίες, μιλάει για τη μοναξιά, για τα γηρατειά, την αγάπη, την πίστη, το κουράγιο. Είναι μια από τις πιο αστείες ταινίες των τελευταίων ετών, με ξεκαρδιστικές στιγμές, αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα κομμάτι που είναι από τα πιο συγκινητικά αποσπάσματα στην ιστορία του σινεμά.

Το «Ψηλά στον ουρανό» είναι ένα σχεδόν αριστούργημα. Σχεδόν, επειδή το σενάριο είναι ελάχιστα λιγότερο λεπτοδουλεμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του στούντιο. Εξαιρετικό το φωνητικό καστ με κορυφαίο τον Εντ Ασνερ και μαγικό το βαλσάκι που συνέθεσε ο Μάικλ Τζιακίνο.