Ερχονται οι «Νύχτες Πρεμιέρας»

Ερχονται οι «Νύχτες Πρεμιέρας»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Στα καλύτερά της η Αθήνα όσο «τρέχουν»  οι Νύχτες Πρεμιέρας στα τέσσερα σινεμά του κέντρου, στο «Αττικόν», στον «Απόλλωνα» και στις δύο αίθουσες του «Δαναού». Να μια κατάκτηση των ανθρώπων του περιοδικού «Σινεμά», που από το τίποτα έφτιαξαν ένα φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών με μεγάλη επιρροή.

Στον 15ο του χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εμφανίζεται πλουσιότερο από ποτέ. Βασική διαφοροποίηση η έμφαση στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά μέσα από τη θεσμοθέτηση τριών νέων βραβείων για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου (σκηνοθέτης, άντρας και γυναίκα ηθοποιός). Ετσι, οι διοργανωτές διατρανώνουν την πίστη τους σε μια νέα γενιά κινηματογραφιστών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάξτε ένα πρωτότυπο «ντιμπέιτ» για το ελληνικό σινεμά στις 21 Σεπτεμβρίου στον «Ιανό» με τη συμμετοχή σκηνοθετών που φέρονται αποφασισμένοι να απέχουν από το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Μια μέρα αργότερα ακολουθεί ένα ακόμα στρογγυλό τραπέζι για τον ρόλο της κριτικής, των ΜΜΕ, των blogs και των playlists με τη συμμετοχή έγκυρων δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά και μουσικά έντυπα διεθνώς που είναι και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Γιάννη Πετρίδη.

Στο καθαρά κινηματογραφικό μενού έχουμε τα δύο διαγωνιστικά τμήματα (διεθνές και το τμήμα «μουσική και φίλμ»), τις παραδοσιακές ενότητες (Πανόραμα, Πρεμιέρες, Ντοκιμαντέρ κ. ά.). Ειδικά για φέτος και με αφορμή τα 20 χρόνια του περιοδικού «Σινεμά» έχει προστεθεί ένα αφιέρωμα σε cult ταινίες της διεθνούς παραγωγής. Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους και ο διάσημος σκηνοθέτης και εικαστικός Πίτερ Γκρίναγουεϊ ο οποίος έρχεται με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας «Το «Κατηγορώ» του Ρέμπραντ». Ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ θα παραδώσει επίσης και ένα masterclass (Σάββατο 19/9, 12.00, «Ιανός»), ανοιχτό για το κοινό. Ταινία έκπληξη, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, προγραμματισμένη αρχικά για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 22.30 στον «Δαναό 1». Η ταινία τελικά θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 μ. μ., στον «Δαναό 1». Σημειώστε, επίσης, τα αφιερώματα σε δύο Ευρωπαίους δημιουργούς: στον Δανό Γιόργκεν Λεθ, ανθρωπολόγο, κριτικό της τζαζ, ποιητή και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, και στον βραβευμένο με Οσκαρ Πολωνό Σμπίγκνιου Ριμπζίνσκι. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www. aiff. gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή