Ζήνος, ένας Ελληνας του Αμβούργου

Ζήνος, ένας Ελληνας του Αμβούργου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Η ελληνική συμμετοχή στη φετινή Μόστρα της Βενετίας έρχεται με τουρκο-γερμανική υπογραφή! Ο Φατίχ Ακίν, έπειτα από τα εξαιρετικά «Head on» και «Η άκρη του ουρανού», βάζει δύο Ελληνες ήρωες ως πρωταγωνιστές στο «Soul Κitchen», που διαγωνίζεται με καλές πιθανότητες για τα βραβεία του φεστιβάλ.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Ζήνος, ένας Ελληνας στο Αμβούργο, που έχει ένα εστιατόριο και πολλά προβλήματα. Η φίλη του έχει μετακομίσει στη Σαγκάη, οι πελάτες του δεν εκτιμούν ιδιαίτερα την γκουρμέ προσέγγιση του νέου σεφ και ο αδελφός του ο Ηλίας είναι ένας μανιακός χαρτοπαίκτης.

Καθώς το νεανικό κοινό ανακαλύπτει το εστιατόριο, ο Ζήνος βρίσκεται σε διλήμματα και αποφασίζει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Φεύγει για την Κίνα, αφήνοντας στο πόδι του τον Ηλία. Ομως πρόκειται για καταστροφή. Φτάνοντας, ανακαλύπτει ότι η φίλη του έχει κάποιον άλλον στη ζωή της, αλλά και ότι ο Ηλίας έχει παίξει και χάσει στα χαρτιά το εστιατόριο. Οι δυο τους έχουν μόνο μία ευκαιρία να το πάρουν πίσω, μόνο αν σταματήσουν να τσακώνονται και δουλέψουν ομαδικά.

Οπως κάνει πάντα, ο Φατίχ Ακίν έχει δημιουργήσει συναισθηματικούς χαρακτήρες και αυτή τη φορά αφηγείται την ιστορία και με χιούμορ. Οπως λέει, «το «Soul Κitchen» διαδραματίζεται στο υπό ανάπτυξη νησάκι του Ελβα Βίλελμσμπουργκ, στην πατρίδα μου το Αμβούργο. Η αστική ανάπτυξη που συμβαίνει τώρα εκεί, είναι μια μεταφορά για την εξέλιξη των προσωπικοτήτων των ηρώων. Η ταινία έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη, την πίστη και την αγάπη. Και έναν σημαντικό ρόλο τον παίζει η μουσική, ένα μείγμα από ροκ, σόουλ, ρέγκε και ρεμπέτικα».

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα προβλήθηκε επίσης ο «Επισκέπτης» από την Αίγυπτο, σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αχμέντ Μαχέρ, με τον Ομάρ Σαρίφ στον ρόλο ενός άντρα, που συναντά ένα νεαρό αγόρι, το οποίο είναι πεπεισμένο ότι είναι εγγονός του. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ζωής του ηλικιωμένου άντρα σε τρεις ηλικίες (ο Σαρίφ παίζει τη μεγαλύτερη), καθώς ο ίδιος προσπαθεί να βρει την επαφή με τα νήματα του παρελθόντος του.

Το «Il grande sogno», σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μικέλε Πλάσιντο, είναι μια καλοστημένη παραγωγή, αλλά όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το μη ιταλικό κοινό, εξιστόρηση της περιόδου 1967-69 στην Ιταλία, με την εξέγερση των φοιτητών στα πανεπιστήμια και των αγροτών και της βίαιης καταστολής τους, μέσα από την ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια φοιτήτρια και έναν αστυνομικό που θέλει να γίνει ηθοποιός. Τέλος, στο επίσημο πρόγραμμα προβλήθηκε και το «Survival of the dead», η νέα ταινία του Τζορτζ Ρομέρο, ο οποίος επιμένει στη θεματολογία των ζόμπι, λέγοντας ότι «για σαράντα χρόνια οι ζωντανοί νεκροί μού έχουν δώσει την ευκαιρία να κάνω ταινίες που σατιρίζουν, κριτικάρουν και γελοιοποιούν τις ανθρώπινες συμπεριφορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή