Ραντεβού στο μπαρ των χαμένων ψυχών, ένα θεατρικό στοίχημα

Ραντεβού στο μπαρ των χαμένων ψυχών, ένα θεατρικό στοίχημα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ενα τριεθνές θεατρικό στοίχημα θα παιχτεί στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) από την ερχόμενη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και για πέντε μόνο παραστάσεις. Ηθοποιοί από τη Βρετανία (την ομάδα Imitating the dog), την Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο) και την Κύπρο (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου) συναντιούνται στη σκηνή υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Αντριου Κουίκ για να αφηγηθούν «Ιστορίες από το μπαρ των χαμένων ψυχών». Μια παράσταση που συνδυάζει τη χρήση νέων τεχνολογιών μαζί με αφηγηματικές και σωματικές τεχνικές.

Τα σκηνικά, όταν φτάσαμε στο θέατρο για τη συνέντευξη, δεν είχαν στηθεί ακόμα, είδαμε όμως τις μακέτες. Καθρέφτες, τραπεζάκια και καρέκλες μπαρ, ένα πιάνο, αντικείμενα που θα περιστρέφονται και θα αλλάζουν διαρκώς, στήνοντας το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον ενός μπαρ. «Πάντα μου άρεσαν τα έργα τέχνης που με κάνουν να αναρωτιέμαι. Ετσι και στη δουλειά μας μου αρέσει να κινούμαι ανάμεσα στο γνωστό και στο άγνωστο. Η ομάδα μας, η Imitating the dog, ενδιαφέρεται για τη νέα ευρωπαϊκή αισθητική της εικόνας. Από μιαν άποψη, νομίζω ότι η αντίληψή μας συγγενεύει με κομμάτια του λαϊκού πολιτισμού, τον οποίο εμείς εμπλουτίζουμε με ποπ κουλτούρα και μουσική. Μας αρέσει να αλλάζουμε διαρκώς την οπτική και τη γωνία θέασης του θεατή. Δοκιμάζουμε τα όρια της κάθε ιστορίας και στο κοινό και στους ηθοποιούς», λέει ο Αντριου Κουίκ, αμέσως μετά το τέλος της πρόβας, έχοντας δίπλα του δύο από τους έξι ηθοποιούς της παράστασης: τη Μυρτώ Κουγιάλη από την Κύπρο και τον Δημήτρη Καρτόκη από την Ελλάδα.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης δηλώνει ενθουσιασμένος με τους Ελληνες και τους Κύπριους ηθοποιούς, οι οποίοι «έχουν σωματικές ικανότητες που δεν βρίσκω εύκολα στην Αγγλία. Και αυτό συνδυάζεται με μια αντίληψη του τι σημαίνει ρόλος και χαρακτήρας». Οσο για την παράσταση, την περιγράφει ως εξής: «Είναι σαν να έχουμε ένα αρχέτυπο που αλλάζει συνεχώς. Μια διαρκής ανατροπή και στον τρόπο της υποκριτικής και στο κείμενο, που είναι παιγνιώδες, ποιητικό, με αναφορές σε πολλούς ποιητές και σε πολλά έργα», λέει ο Αντριου Κουίκ.

Συνδιαμόρφωση

Η Μυρτώ Κουγιάλη είναι μια νέα ηθοποιός και οι «Ιστορίες από το μπαρ των χαμένων ψυχών» είναι μόλις η δεύτερη δουλειά της. Την ενδιαφέρει πολύ η κίνηση μέσα σε μια παράσταση που θα έχει και λόγο και της αρέσει ιδιαίτερα ο κινηματογράφος, στοιχεία που συνδυάζονται σ’ αυτήν τη δουλειά, στην οποία βρίσκει καινούργια πράγματα που της είναι άγνωστα, αλλά τη γοητεύει παρά τη δυσκολεύει αυτή η θεατρική «γλώσσα».

Ο Δημήτρης Καρτόκης επισημαίνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον Αντριου Κουίκ, έναν σκηνοθέτη που «δίνει την ελευθερία στους ηθοποιούς να βάλουν το προσωπικό τους στοιχείο» και την ίδια στιγμή να συνδιαμορφώσουν όσα συμβαίνουν στη σκηνή. Και θυμάται κάτι που του είχε πει ο δάσκαλός του, Ανδρέας Βουτσινάς: «Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι συνένοχος στο υπονοούμενο με τον ηθοποιό».

Οι έξι ηθοποιοί της παράστασης (Δ. Καρτόκης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σάιμον Γουεϊνράιτ, Ανταμ Νας, Μυρτώ Κουγιάλη, Εμμανουέλα Χαραλάμπους) είναι οι άνθρωποι που λένε τις ιστορίες «Στο μπαρ των χαμένων ψυχών», ένας τόπος στον οποίο συχνάζουν προαγωγοί, πόρνες, ναύτες, μικροεγκληματίες, αστυνομικοί, δικαστές. Ενα περιβάλλον περίεργο και αλλόκοτο, που παρουσιάζει την ιδιότυπη κοινωνία των λιμανιών της Μεσογείου, όπου η διαρκής είσοδος νέων εθνοτήτων αλλάζει όταν μπαίνει ένας άντρας ζητώντας από τον μοναδικό του φίλο να διορθώσει ένα παλιό του λάθος.

Μια τριεθνής συνεργασία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Creative Collaboration Project του Βρετανικού Συμβουλίου και έχει στόχο τη συνύπαρξη των ηθοποιών από διάφορες χώρες και την εξάσκηση σε νέες μεθόδους θεάτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή