ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «παράπλευρες» απώλειες των ριάλιτι

Η μόνιμη (εβδομαδιαία συνήθως) στήλη αποτελεί μία από τις πλέον φθοροποιούς συνθήκες γραψίματος. Ιδιαίτερα δε, αν πρόκειται για στήλη πoυ καλύπτει έναν θεματικό τομέα, εν προκειμένω τα τεκταινόμενα στα ξένα ΜΜΕ. Ωστόσο, όσο αφορά στην τηλεόραση, η εμμονή στα κακώς κείμενα, η διαρκής στηλίτευση ενός νεοφανούς φαινομένου όπως τα ριάλιτι δεν αποτελεί απλώς την εύκολη λύση τακτής σπαζοκεφαλιάς.

Το φαινόμενο αυτό της Λερναίας Υδρας, το οποίο εμφανίζει διαρκώς νέα, πιο φρικαλέα στην ευήθεια και στην απανθρωπία τους πρόσωπα, διαμορφώνει το ψυχικό μας τοπίο. Η ανάγκη εθισμού (δηλαδή κατοχύρωσης) των τηλεθεατών οι οποίοι προσμετρούνται ως κουκιά από τις διαφημιστικές εταιρείες που διανέμουν χρήμα (προκειμένου να το ξαναμαζέψουν) γεννάει αυτές τις εκπομπές – δολώματα (παικτών και τηλεθεατών). Το υπονομευτικά καλλιεργούμενο όνειρο της εύκολης μεγαλειωδώς χλιδάτης και κυρίως άκοπης ζωής που προσπορίζουν τα ριάλιτι χαλκεύουν συν τω χρόνω ένα νέο ανθρωπολογικό τύπο: του εικονικού πρωταγωνιστή στον οποίο η ζωή χρωστάει από τη μέρα της γέννησής του. Αυτό καταμαρτυρεί και πλήθος (ακραίων) γεγονότων, τα οποία εμφανίζονται ως παράπλευρες απώλειες των ριάλιτι, ενώ κατ’ ουσίαν πρόκειται μάλλον για ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες.

Εξ ου και πρόσφατα, πρώην παίκτρια βρετανικού ριάλιτι τραγουδιού «Χ Factor» υπεβλήθη σε πλαστική μετά το δυσμενές σχόλιο παρουσιαστή για την εμφάνισή της. Παίκτης ριάλιτι δεν μπόρεσε να στηρίξει τον όλβιο χολιγουντιανό βίο, δολοφόνησε το μοντέλο σύζυγό του και αυτοκτόνησε αφήνοντας πακτωλό χρεών. Στο Ισραήλ, πρώην παρουσιαστής δημοφιλέστατου τοκ-σόου (προδρόμου των ριάλιτι) που καταποντίστηκε, έβαλε μπράβους να δείρουν τα αφεντικά του, κατέληξε στη φυλακή και κρεμάστηκε. Τέλος, δύο περιπτώσεις ανθρώπων που πιάστηκαν από τα ριάλιτι σαν τον πνιγμένο από τα μαλλιά: ένας Πακιστανός κι ένας Βούλγαρος που πέθαναν στην προσπάθειά τους να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα που θα τους άλλαζαν τη δυσβάσταχτη μοίρα τους…