Στην Πάρο τον Σεπτέμβρη

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το καλοκαίρι ήταν από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών και δέχτηκε πλήθη τουριστών. Ετσι είναι δυστυχώς οι διακοπές του Αυγούστου. Πας σε ένα μικρό μέρος και συναντάς τον υπόλοιπο πληθυσμό των Αθηνών! Ο Σεπτέμβριος όμως είναι κάτι άλλο. Είναι ο μήνας που τον «γλυκαίνει» η απουσία της πολυκοσμίας, του καύσωνα και του μελτεμιού που σήκωνε καρέκλες.

Η Πάρος είναι το τρίτο σε σειρά μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Ανδρο με συνολική έκταση 186τ. χλμ. Η ακτογραμμή είναι 120 χλμ. με φυσικούς σχηματισμούς, καλύπτει όλα τα γούστα. Μικρά και γραφικά λιμανάκια, απόμεροι ορμίσκοι και χρυσές αμμουδιές. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νησί της ισορροπίας, από γεωγραφική άποψη. Στην Πάρο δεν θα δείτε την αγριάδα άλλων Κυκλάδων. Τα βουνά είναι χαμηλοί λόφοι που «σβήνουν» μαλακά στις ακτές με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στα 770 μ. Το νησί, χάρη σε κάποιες υπόγειες πηγές, είναι σχετικά εύφορο.

Η Πάρος είναι από τα δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων με ιδιαίτερη απήχηση στη νεολαία. Γι’ αυτό υπάρχουν αρκετές παραλίες με beach-bar πολλών ντεσιμπέλ και ευρύτατη γκάμα από μπαράκια κυριολεκτικά σε κάθε μεριά της Παροικιάς και της Νάουσας, των δύο «σημείων αναφοράς» της Πάρου.

Βέβαια η Πάρος δεν είναι μόνο αυτό, κάθε άλλο. Είναι μικρά γραφικά χωριουδάκια -από τα Μάρμαρα και το Δρυό ώς τις Λεύκες- πολλές εκκλησίες -με εντυπωσιακότερη όλων την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή- ιστορικά μνημεία όπως το αρχαίο λατομείο στο Μαράθι- και βέβαια πολλές υπέροχες παραλίες. Οι κάτοικοι (12.500 περίπου) δεν ασχολούνται μόνο με τον τουρισμό, αλλά και με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία. Σας συνιστώ να αγοράσετε παριανό κρασί από το Οινοποιείο Μωραΐτη και τυρί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Βόλτες και επισκέψεις

… στην Παναγιά Εκατονταπυλιανή που είναι ένα από τα πρώτα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας. Η ιστορία λέει πως στο σημείο αυτό όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός, στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε παλαιότερα, είχε προσευχηθεί η Αγία Ελένη, πηγαίνοντας προς τα Ιεροσόλυμα να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Είχε δεσμευτεί με τάμα να επιστρέψει και να φτιάξει σπουδαίο ναό σε περίπτωση που η Παναγία τη βοηθούσε να εκπληρώσει το σκοπό του ταξιδιού της. Το κτίσιμο του ναού ανέλαβε ο γιος της Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μιας και εκείνη πέθανε πριν προλάβει να επιστρέψει. Τη σημερινή της μορφή η εκκλησία την πήρε στα 550 περίπου υπό τις οδηγίες του πρωτομάστορα Ιγνάτιου, μαθητή του αρχιτεχνίτη της Αγίας Σοφίας. Τότε τοποθετήθηκαν οι εντυπωσιακοί τρούλοι και οι ψηλοί θόλοι. Το μνημείο συντηρήθηκε από ειδικούς από το 1959 ώς το 1964.

… στο Μαράθι, στα αρχαία λατομεία του νησιού. Βρίσκεται στα 5 χλμ. από την Παροικιά, στο δρόμο προς τις Λεύκες. Το μάρμαρο της Πάρου άλλοτε ήταν ξακουστό και πολύτιμο. Χρησίμευσε σαν πρώτη ύλη για σπουδαίους αρχαίους ναούς, μεταξύ των οποίων ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, αλλά και ο ναός του Διός στην Ολυμπία.

… στα διάφορα χωριά της Πάρου τα περισσότερα από τα οποία είναι γραφικότατα. Τις Λεύκες, την Μάρπησσα, τον Δρυό κλπ. Και βέβαια να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Αντίπαρο για την γραφικότητα, το Σπήλαιο και τις παραλίες της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς να πάτε:

Τίποτα πιο έυκολο για την Πάρο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ευνοημένα νησιά των Κυκλάδων, μιας και καθημερινά πραγματοποιούνται αρκετά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για το νησί, με συμβατικά και ταχύπλοα. Φανταστείτε πως πάει ακόμα κι αεροπλάνο!

Πού να μείνετε:

«Ηotel Argonauta», Παροικιά, τηλ. 22840-21.440, www.argonauta.gr. Ομορφο και φιλόξενο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

«Αngie’s Studios», Παροικιά, τηλ. 22840-23.909, www.angies-studios.gr. «Κουκλίστικα», στούντιο, εξαιρετική εξυπηρέτηση.

«Lefkes Village», Λεύκες, τηλ. 22840-41.827, www.lefkesvillage.com. Ξενοδοχειακό συγκρότημα σε απόλυτα κυκλαδίτικο στυλ με ευρύχωρα και καλόγουστα δωμάτια.

«ΑΝGΕLS VILLAS RESORT», Νάουσα-Κολυμπήθρες, τηλ. 22840-51.858, www.angelsresort.gr. Πολυτελείς, παραδοσιακές βίλες πλήρως εξοπλισμένες!

Πού να φάτε:

«Αργοναύτης», στην Παροικιά, με ντόπια κουζίνα και πολύ καλούς μεζέδες.

Στο ουζερί του «Σπύρου», στην παραλία της Παροικιάς, για νόστιμους ψαρομεζέδες.

«Ανεμόμυλος», στην Αγκαιριά, για κουλτούρα και καλό φαγητό.

«Θέα», στην Πούντα, απ’ όπου φεύγετε για Αντίπαρο. Φρεσκότατο ψάρι, μαγειρευτά και εντυπωσιακή κάβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή