TRAVEL : 36 ώρες στο Ζάγκρεμπ των αντιθέσεων

TRAVEL : 36 ώρες στο Ζάγκρεμπ των αντιθέσεων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κροατική πρωτεύουσα βιώνει έντονη κρίση ταυτότητας. Αν και γεωγραφικά είναι μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου, η πόλη θυμίζει Βιέννη, ενώ δεν πρέπει να εκπλαγείτε από τις αντιθέσεις, που της προσφέρουν αναντίρρητη γοητεία. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στα τέλη του χρόνου αναμένεται να δώσει στο Ζάγκρεμπ τη λάμψη που του αξίζει.

Παρασκευή

3 μ.μ. Μάθημα Ιστορίας

Πάρτε μια γεύση από τις ρίζες της πόλης τον 11ο αιώνα στα λιθόστρωτα στενά της Πάνω Πόλης. Η ένωση δύο κοινοτήτων (Καπτόλ και Γράντετς) το 1850 γέννησε το σύγχρονο Ζάγκρεμπ. Στο νεο-γοθτικό καθεδρικό της Αναλήψεως μπορείτε να επισκεφθείτε το θησαυρό και τον τάφο του αμφιλεγόμενου καρδινάλιου Στέοϊνατς.

6 μ.μ. Τέλος μαθήματος

Ο πεζόδρομος της Τκαλτσίτσεβα είναι γεμάτος μπουτίκ, καφενεία και εργαστήρια καλλιτεχνών. Στο εστιατόριο Ivica i Marica θα γευθείτε εκπληκτικά γλυκά, ενώ από εκεί θα πάτε στο παραδοσιακό εστιατόριο Vinodol, σήμα κατατεθέν της πόλης από τις ημέρες του καθεστώτος Τίτο. Από την άλλη πλευρά του δρόμου, το B.P. Club με ιδιοκτήτη του τον παλιό τζαζίστα Μπόσκο Πέτροβιτς θα σας εκπλήξει με το ταλέντο των μουσικών του.

Σάββατο

10 π.μ. Κιτς κάβα

Κάθε Σάββατο πρωί, οι μοδάτοι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ συνωστίζονται στα καφέ της πλατείας Γιέλασιτς για να απολαύσουν το «κάβα» (καφέ) τους. Από εκεί, περάστε από την υπαίθρια αγορά Ντολάτς, προτού καταλήξετε στο εστιατόριο Kerempuh και σε ένα από τα εξωτερικά τραπεζάκια του. Στην Κάτω Πόλη και στο μουσείο Mimara θα δείτε από μέσα ένα ανάκτορο της μετα-αναγεννησιακής εποχής.

7 π.μ. Δαλματική γεύση

Στο εστιατόριο Didov San (Το Ονειρο του Παππού) θα δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ της Δαλματίας. Ολοκληρώστε τη βραδιά σας στο Purgeraj, το μικρό μπαράκι με τη ζωντανή μουσική στο πάρκο Ρίμπνιακ, ανοιχτό μέχρι το πρωί.

Κυριακή

10 π.μ. Γιουγκο-νοσταλγία

Η υπαίθρια αγορά με αντίκες στην Πλατεία των Βρετανών αποδεικνύει ότι τα μπιχλιμπίδια της γιουγκοσλαβικής εποχής παραμένουν δημοφιλή. Εκεί θα βρείτε πορτρέτα του Τίτο και μετάλλια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προτού αναζητήσετε το καφενείο Elli’s Caffe, για ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ. Προτού εγκαταλείψετε το Ζάγκρεμπ, πηγαίνετε μία βόλτα από το πάρκο Medvenica. Το αχανές πάρκο, με τα μονοπάτια και τα άγρια ζαρκάδια και αλεπούδες θα σας αποζημιώσει από την κάπνα της νυχτερινής ζωής. Μην παραλείψετε να απολαύσετε το γεύμα σας στο μικρό εστιατόριο Puntijarka με τα σπιτικά λουκάνικα και την κρύα τοπική μπίρα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πού θα μείνετε:

Regent Esplanade (Mihanoviceva 1, 385-1-45-66-021, www.regenthotels.com), Hotel Dubrovnik (Gajeva 1, 385-1-48-63-555, www.hotel-dubrovnik.hr).

Τι θα κάνετε:

Ζagreb City Museum (Opaticka 20, 385-1-48-51-361, www.mgz.hr), Caffe Bar Cica (Tkalciceva 18), Ivica i Marica restaurant and patisserie (Tkalciceva 70, 385-1-48-28-999, www.ivicaimarica.com), Vinodol (Teslina 10, 385-1-48-11-427, www.vinodol-zg.hr), B.P. Club (Teslina 7, 385-1-48-14-444, www.bpclub.hr), Restaurant Kerempuh (Kaptol 3, 385-1-48-19-000, www.kerempuh.hr), Mimara Museum (Rooseveltov Trg 5, 385-1-48-28-100).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή