Οι μεγάλες στιγμές του Χοσέ Καρέρας

Οι μεγάλες στιγμές του Χοσέ Καρέρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε όταν οι «Τρεις Τενόροι» έκαναν ξανά την όπερα κομμάτι της ποπ κουλτούρας, δημοφιλή και αγαπητή στο ευρύ κοινό γεμίζοντας στάδια και πάρκα. Για τους φίλους, όμως, του λυρικού θεάτρου το όνομα του Χοσέ Καρέρας ακτινοβολούσε ήδη. Τέσσερα χρόνια από την τελευταία εμφάνισή του στο Ηρώδειο θα δώσει το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου μία συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του David Gimenez. Συμμετέχουν η σοπράνο Sabina Puertolas και ο βαρύτονος Angel Οdena.

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης το 1970.

H μουσική του καριέρα εκτοξεύτηκε από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις στα πιο φημισμένα θέατρα όπερας και φεστιβάλ, από το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου («Un Ballo in Maschera» 1975) μέχρι τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης («Tosca», 1974). Συνεργάστηκε με τους διασημότερους μαέστρους, μεταξύ των οποίων οι Χέρμπερτ φον Κάραγιαν Ρικάρντο Μούτι, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, κ.ά., ενώ στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται πάνω από εξήντα όπερες. Στην πολύχρονη σταδιοδρομία του έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ αυτών και το Βραβείο Grand Prix du Disque από την Ακαδημία του Παρισιού, ειδική τιμή το 2004 από τη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, κ.ά. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 διαγνώστηκε με λευχαιμία και βγήκε νικητής. Η περιπέτεια αυτή τον οδήγησε στην ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών. Ιδρυσε το «Jos Carreras International Leukaemia Foundation», του οποίου είναι πρόεδρος. Εχει έδρα τη Βαρκελώνη και παραρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελβετία και στη Γερμανία και αποτελεί γι’ αυτόν σημαντική προτεραιότητα.

Ο Καρέρας πάντα μιλάει με θερμά λόγια για ανθρώπους που τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα όπως τη Μονσεράτ Καμπαγιέ ή τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν με τον οποίο συνεργάστηκε για 14 χρόνια. O μεγάλος μαέστρος είχε δηλώσει την εποχή που ο Καρέρας έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή: «Είναι ένας αξιαγάπητος άνθρωπος και όντας ακόμη νέος θα κάνει μια νέα αρχή στην καριέρα του». Από τις όπερες που έχει εμφανιστεί, ο Χοσέ Καρέρας ξεχωρίζει την «Κάρμεν» του Μπιζέ, τον «Βέρθερο» του Μασνέ, τον «Χορό των μεταμφιεσμένων» του Βέρντι και τους «Μποέμ» του Πουτσίνι. «Πάντως, στην καριέρα μου έχω ερμηνεύσει το 90% των ρόλων που θα ήθελα», είχε πει πριν από τρία χρόνια στην Πάτρα, με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006. Είτε βρεθείτε στο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 19 Σεπτεμβρίου για να απολαύσετε αυτή τη μεγάλη φωνή, είτε όχι, η «Καθημερινή» σας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσετε για πάντα μερικές από τις μεγάλες στιγμές του σπουδαίου τενόρου. Σήμερα κυκλοφορεί μαζί με την έκδοση της εφημερίδας το πρώτο cd και η διπλή κασετίνα της μεγάλης προσφοράς. Την επόμενη Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το δεύτερο cd.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή