Κοινής αποδοχής το «Lebanon»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΑΒΕΙΑ. Κριτικοί και επιτροπή συμφώνησαν στην 66η Μόστρα της Βενετίας, καθώς το «Lebanon» του Ισραηλινού Σαμουέλ Μαόζ, το οποίο τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι, θεωρήθηκε από άπαντες η δυνατότερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ανγκ Λι απένειμε το βραβείο στον Μαόζ, ο οποίος δήλωσε ότι το αφιερώνει «σε όσους γυρίζουν από τον πόλεμο ασφαλείς. Εργάζονται, παντρεύονται, κάνουν παιδιά, όμως οι αναμνήσεις μένουν καρφωμένες στην ψυχή τους».

Το «Lebanon», όπως και το «Βαλς με τον Μπασίρ», αναφέρεται στην ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982 και αφηγείται την ιστορία από την πλευρά μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών, που βρίσκονται στο κλειστοφοβικό περιβάλλον ενός τανκς.

Το Αργυρό Λιοντάρι απονεμήθηκε στη σκηνοθέτιδα και εικαστικό Σιρίν Νεσάτ και στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο της, «Γυναίκες χωρίς άντρες». H ταινία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων γυναικών στο Ιράν του 1953, σε μια περίοδο που οδήγησε στην επιστροφή του Σάχη στη χώρα. Οπως είπε η Νεσάτ, «η ταινία αφορά το θάρρος των γυναικών και των ανθρώπων του Ιράν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Γνώριζα ότι έπαιρνα ένα ρίσκο όταν έκανα την ταινία. Δεν ήξερα τίποτα για τον κινηματογράφο. Το ρίσκο που πήρα, ήταν ότι το θεμελιώδες μήνυμα ήταν το θάρρος. Είναι ένας αγώνας με μεγάλη αξία και πρέπει να πολεμήσουμε για να εξελιχθούμε ως κοινωνία και ως γυναίκες».

Το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στον Φατίχ Ακίν για την «ελληνική» του κωμωδία «Soul kitchen», που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα στην επίσημη προβολή. Η ιστορία των αδελφών Καζαντζάκη, δύο Ελλήνων αδελφών στο Αμβούργο, ενός εστιάτορα και ενός απατεώνα, είναι γεμάτη από αστείες καταστάσεις και συγκινητικές στιγμές, αλλά και από απροσδόκητες μουσικές επιλογές, όπως τη «Φραγκοσυριανή» σε ρέγγε εκδοχή και το «Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο» σε ένα απρόσμενο όργιο.

Τα βραβεία ερμηνείας κέρδισαν η Ξένια Ράπαπορτ για την ιταλική ταινία «La doppia ora» και ο Κόλιν Φερθ για τον ρόλο του στο «A single man», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ, όπου υποδύεται έναν καθηγητή που θρηνεί τον θάνατο του αγαπημένου του συντρόφου.

Τέλος, ένα τιμητικό βραβείο με τη σφραγίδα όχι της κριτικής επιτροπής, αλλά χορηγού, απονεμήθηκε στον Σιλβέστερ Σταλόνε για τη συνολική του παρουσία στον κινηματογράφο.

Τα βραβεία

Χρυσό λιοντάρι: «Lebanon» του Σαμουέλ Μαόζ

Αργυρό λιοντάρι: «Γυναίκες χωρίς άντρες» της Σιρίν Νεσάτ

Ειδικό βραβείο της επιτροπής: «Soul kitchen» του Φατίχ Ακίν

Βραβείο αντρικής ερμηνείας: Κόλιν Φερθ («A single man»)

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Ξένια Ράπαπορτ («La doppia ora»)

Βραβείο νέου ηθοποιού: Γιασμίν Τρίνκα («Il grande sogno»)

Βραβείο τεχνικής συνεισφοράς: Σιλβί Ολιβέ, για τον σχεδιασμό παραγωγής του «Μr. Νobody»

Βραβείο σεναρίου: Τοντ Σόλοντζ για το «Life during wartime».

Βραβείο καλύτερης 3D ταινίας της χρονιάς: The hole του Τζο Ντάντε

Τιμητικό βραβείο: Σιλβέστερ Σταλόνε

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή