Ο ΣΚΑΪ με ποιότητα για όλους

Ο ΣΚΑΪ με ποιότητα για όλους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. «Φρέσκο, δημιουργικό, ανήσυχο, αισιόδοξο, παρεμβατικό και συνάμα έγκυρο». Ετσι χαρακτήρισε το πρόσωπο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, κ. Ιωάννης Αλαφούζος, που προχθές παρουσίασε το νέο πρόγραμμα για τη σεζόν 2009-2010 ενώπιον δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ και της διαφήμισης. Ο ίδιος υπογράμμισε την πολυθεματικότητα του φετινού προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε ένα πλατύ φάσμα τηλεθεατών που ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και ενδιαφέροντα.

Ιδιαίτερη φυσιογνωμία

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που διαμορφώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ΣΚΑΪ – κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν λάβουμε υπόψη ότι ο σταθμός είναι μόλις τρεισήμισι ετών. Ενα από αυτά είναι η έμφαση που δίνεται στις μεγάλης κλίμακας ελληνικές παραγωγές, όπως το έντονα διαδραστικό «Ι Love Gr». Ξεχωριστή αρχειακή αξία αλλά και συγκινησιακή δύναμη έχει η σειρά των 15 ιστορικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Για πάντα πρωταθλητές» με τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Θα προβληθεί επίσης ο «Ναυτίλος», μια συμπαραγωγή του ΣΚΑΪ και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

«Ντοκιμαντέρ… το στοιχείο μας, η αγάπη μας». Δεν είναι λίγο πράγμα, σε οικονομικά δύσκολους καιρούς, ένα ιδιωτικό κανάλι να ετοιμάζει τη «Γέννηση ενός Εθνους», οκτώ ιστορικά ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Μια άλλη συμπαραγωγή, το ντοκιμαντέρ «The Game Must Go On», περιγράφει τον αγώνα μιας παρέας παιδιών στην Πάτρα να αποκτήσουν έναν ελεύθερο χώρο παιχνιδιού στη γειτονιά τους.

Ο ΣΚΑΪ έχει καθιερώσει στρατηγικές συνεργασίες με τα μεγαλύτερα δίκτυα παραγωγής στον κόσμο (BBC, History Channel, Discovery, National Geographic, ITV κ.ά.) που αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και αναδεικνύουν το υψηλής αισθητικής ντοκιμαντέρ «ως εμπορικό τηλεοπτικό είδος». Εγχειρήματα όπως το «Life» και το «Frozen Planet» απαιτούν πολύχρονη προετοιμασία και λειτουργούν σαν «time capsule», σαν κάψουλες που αιχμαλωτίζουν το χρόνο και μετατρέπονται σε οπτικά τεκμήρια της ιστορίας του πλανήτη μας, π.χ., απαθανατίζοντας την Αρκτική σήμερα, «πριν» από την αναμενόμενη τήξη των πάγων.

Σειρές, αθλητικά

Φέτος ο ΣΚΑΪ έχει προγραμματίσει 12 βραβευμένες αμερικανικές και βρετανικές σειρές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι «Dexter», «Californication», «Βeverly Hills, 90210», ο έβδομος κύκλος του «24» κ.ά. Στο καθημερινό ψυχαγωγικό πρόγραμμα συναντάμε πολλές εκπομπές για όλα τα γούστα – ενδεικτικά αναφέρουμε το σόου της Οπρα Γουίνφρι, τον «Ρεξ» ή την «Επιστροφή στην κουζίνα» με τον Τζέιμι Ολιβερ.

Χορταστικά Σαββατοκύριακα προσφέρει στους φιλάθλους ο ΣΚΑΪ: πολύωρες αθλητικές ζώνες με πλούσιο θέαμα (αγώνες της Super League) και αναλύσεις από ειδικούς, ειδήσεις από τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, συνεντεύξεις κ.λπ. Το μενού επίσης περιλαμβάνει αγώνες της Euroleague, του ισπανικού πρωταθλήματος (Primera Division), του ΜοtoGΡ, αγώνες Superbikes κ.ά.

Ενημέρωση

Ο τομέας «ενημέρωση» είναι αυτός που εκφράζει τη φυσιογνωμία, το ήθος και τις φιλοδοξίες κάθε σταθμού. Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η ενημέρωση να είναι ουσιώδης, χωρίς τις γνωστές αμαρτίες πολλών ελληνικών δελτίων (κραυγές, παράθυρα, φλυαρία). Αν και οι εκλογές «μας βγάζουν λίγο έξω από τα νερά μας», σύμφωνα με την επίσημη παραδοχή, το δελτίο του ΣΚΑΪ παραμένει πολυθεματικό και παρεμβατικό, ενώ το κερασάκι μετά την πολυώροφη αλλά όχι λιγωτική τούρτα του κεντρικού δελτίου είναι η «Ελληνοφρένεια», τολμηρή και χαριτωμένη, όπως πρέπει να είναι μια πολιτική σατιρική εκπομπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή