ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντιπυρική προστασία των Δελφών

ΚΑΣ. Θα έπρεπε να έχει γίνει καιρό. Μετά το κακό που συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και αυτό του καλοκαιριού στην Ανατολική Αττική. Φθινοπωριάτικα, όμως, βρήκαν τα χρήματα. Ετσι με χορηγίες, όπως αυτή της Εμπορικής Τράπεζας, το ΥΠΠΟ θα καλύψει τις αδυναμίες του στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος συστήματος πυρόσβεσης του χώρου που έχει σημαντικά μνημεία και περιβάλλεται από εύφλεκτη βλάστηση. Πευκόφυτα αλσύλλια στα βόρεια και βορειοδυτικά και μην ξεχνάμε τον εκτεταμένο ελαιώνα του δελφικού τοπίου στα ανατολικά και νότια.

Μέχρι σήμερα το εκτεταμένο δίκτυο συστημάτων καταβροχής, αρδευτικού τύπου αλλά και πυροσβεστικών κρουνών για να χρησιμοποιηθεί χρειάζεται επέμβαση της Πυροσβεστικής. Τόσο το δίκτυο κρουνών όσο και το δίκτυο πυρόσβεσης τροφοδοτούνται με ηλεκτρονικές αντλίες κατά ζώνες από δεξαμενή, σε περίπτωση όμως που διακοπεί το ρεύμα λειτουργεί μία μόνο αντλία.

Το υφιστάμενο δίκτυο δεν καλύπτει τη δυτική πτέρυγα ούτε την περιοχή Γυμνασίου – Προναίας, ενώ πολλοί από τους εκτοξευτήρες έχουν τοποθετηθεί μέσα σε πυκνές συστάδες από κορμούς και φυλλώματα. Τελικά είναι θέμα τύχης που δεν κάηκε κι αυτός ο χώρος. Οσο για τους χορηγούς, ευτυχώς πληρώνουν αυτοί.