Ο καλός πυροσβέστης Μόνταγκ σε έναν κόσμο χωρίς βιβλία

Ο καλός πυροσβέστης Μόνταγκ σε έναν κόσμο χωρίς βιβλία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χιτσκοκική ατμόσφαιρα και η επιστημονική φαντασία δίνουν το στίγμα του «Φαρενάιτ 451», της πρώτης έγχρωμης ταινίας του Φρανσουά Τριφό, που προβάλλεται σε επανέκδοση σε καινούργια κόπια.

Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον και σε μια χώρα που δεν κατονομάζεται, η γραφή και η ανάγνωση έχουν απαγορευτεί από το ολοκληρωτικό καθεστώς που κυβερνά. Φύλακες του καθεστώτος είναι οι πυροσβέστες, που έχουν ως μοναδικό καθήκον τους να βάζουν φωτιές! Στην ιδανική κοινωνία του μέλλοντος τα κτίρια είναι φτιαγμένα από πυρίμαχο υλικό. Εύφλεκτα είναι μόνον τα βιβλία, που πρέπει να συγκεντρωθούν και να καούν αμέσως. «Οι λέξεις πληγώνουν. Μόνον οι εικόνες κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ευχάριστα», λέει ένας αρχιπυροσβέστης. Σε αυτόν τον κόσμο χωρίς βιβλία, η ευτυχία του ανθρώπου έχει αφεθεί στην τηλεόραση και στα αντικαταθλιπτικά χάπια.

Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας, ένας φιλότιμος πυροσβέστης, ο Μόνταγκ, γνωρίζεται τυχαία με μια μυστηριώδη γυναίκα που μοιάζει εκπληκτικά με την καταθλιπτική σύζυγό του. Στη συνέχεια, όταν μπαίνει στον πειρασμό να συλλαβίσει τον πρόλογο του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Ντίκενς, η ζωή του αλλάζει ριζικά.

Ο Τριφό γύρισε το «Φαρενάιτ 451» στην Αγγλία με πρωταγωνιστές τον Οσκαρ Βέρνερ και την Τζούλι Κρίστι. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι (1953). Η φωτογραφία είναι του Νίκολας Ρεγκ και η μουσική του Μπέρναντ Χέρμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή