«Γιατί η γιαγιά ξεχνάει;»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΒΛΙΟ. «Πριν από λίγο καιρό μάθαμε ότι η γιαγιά μου η Ελλη έχει μια αρρώστια που τη λένε Αλτσχάιμερ…». Ενα θέμα ταμπού που βγαίνει ολοένα και πιο πολύ στο φως. Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και γέννησε το βιβλίο «Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου; Μαθαίνω για τη Νόσο Αλτσχάιμερ» (εκδ. Παπαδόπουλος). Η συγγραφέας του Ολγα Λυμπεροπούλου (γνωστική νευροψυχολόγος και γενική γραμματέας της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών) μιλάει για ένα μικρό παιδί που αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η γιαγιά του έχει αλλάξει, ξεχνάει, μπερδεύεται, ενώ μεταξύ άλλων δεν θυμάται πια πότε είναι τα γενέθλιά του.

Η ιστορία του μικρού Ιάσονα: ένα βιβλίο γνώσης σαν παραμύθι που εκφράζει με απλοποιημένο τρόπο, απευθυνόμενο κατ’ αρχάς στις μικρές ηλικίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ και όλοι όσοι τον περιβάλλουν. Ερωτήσεις, συμβουλές και δραστηριότητες (κρυπτόλεξα, κουίζ, εικόνες που χρωματίζονται)… Ξαφνικά ένα θέμα που θα προκαλούσε άγχος και θλίψη συζητιέται ανοιχτά και πιο χαλαρά δίνοντας τον χώρο να βρεθούν όχι μόνο ιδέες αντιμετώπισής του αλλά και η αναγκαία υποστήριξη. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά δεν υπήρχε κάποιο σχετικό βιβλίο (ενώ στην ξένη ελάχιστα και όχι σε μορφή βιβλίων γνώσεων) που να απευθύνεται σε παιδιά.

«Θέλαμε να καλύψουμε αυτό το κενό» ανέφερε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση του βιβλίου της (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, 21/9) η Ολγα Λυμπεροπούλου, η οποία τόνισε τη σημασία του «να μιλάμε στα παιδιά». Μερικές συμβουλές της είναι «να απλοποιούμε τις σύνθετες έννοιες», «να λέμε τις πληροφορίες σταδιακά» και σε καμιά περίπτωση «να μην κρύβουμε την αλήθεια». Επίσης είναι σημαντικό «να μπορούν τα παιδιά να εκφράζουν τους φόβους τους και να ρωτάνε» όπως και το να τους θυμίζουμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν παρέα με την αγαπημένη γιαγιά τους που έχει Αλτσχάιμερ. Οπως… Να ακούνε μουσική, να περπατάνε στον κήπο, να βλέπουν μαζί φωτογραφίες.

Για τις δραστηριότητες της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών μίλησε η δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος, ψυχίατρος και πρόεδρος της εταιρείας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Κατρίν Βελισσάρη (διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), η Ευαγγελία Ταμβάκη (δασκάλα και διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας) και η ηθοποιός Εύη Γεροκώστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή