Οι καλλιτέχνες διχάζονται στο Τορόντο

Οι καλλιτέχνες διχάζονται στο Τορόντο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Εντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει, με τη συμμετοχή και διάσημων ονομάτων του κινηματογράφου, εξαιτίας ενός αφιερώματος στην πόλη του Τελ Αβίβ που περιλαμβάνεται στο φετινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και που επικρίνεται ως εκδήλωση προπαγάνδας υπέρ του ισραηλινού κράτους.

Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, γνωστή ως «Δήλωση του Τορόντο», αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να εκθειάζεται το Τελ Αβίβ σ’ αυτό το αφιέρωμα χωρίς να γίνεται λόγος για τη βάναυση επίθεση στη Γάζα στις αρχές αυτού του χρόνου. Εχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές καλλιτεχνών, συγγραφέων και ακτιβιστών, ανάμεσά τους ο Κεν Λόουτς, η Τζούλι Κρίστι, ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Ντέιβιντ Μπερν, η Ναόμι Κλάιν, ο Νόαμ Τσόμσκι.

Ανάμεσα στους πρώτους που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία ήταν η Τζέιν Φόντα, η οποία όμως απέσυρε κατόπιν την υπογραφή της, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει προσεκτικά το κείμενο. «Περιέχει εκφράσεις που μπορεί να παροξύνουν την κατάσταση αντί να οδηγήσουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Η αντίδραση στη «Δήλωση του Τορόντο» ήρθε με μιαν άλλη ανοιχτή επιστολή, που υποστηρίζει ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός το μόνο που πετυχαίνει είναι να να εμποδίζει τις πολιτιστικές ανταλλαγές. «Οποιος έχει δει πρόσφατες ισραηλινές ταινίες γνωρίζει ότι δεν αποτελούν όπλο προπαγάνδας για καμιά κυβερνητική πολιτική». Την επιστολή αυτή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Σάσα Μπάρον-Κοέν, ο Λένι Κράβιτς, ο Τζέρι Σίνφιλντ και η Νάταλι Πόρτμαν.

Τη «Δήλωση του Τορόντο» υποστήριξαν και μερικοί επιφανείς Ισραηλινοί, όπως ο σκηνοθέτης Ούντι Αλόνι, ο οποίος έκανε έκκληση στους συναδέλφους του να μη στείλουν ταινίες τους στο φεστιβάλ: «Θα γίνετε έτσι πρεσβευτές του κράτους, αποσιωπώντας τα όσα έγιναν στη Γάζα και συμμετέχοντας στην εκστρατεία για να διαφημιστεί το Ισραήλ σαν μια μοντέρνα, φιλελεύθερη δυτική δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή