Μέρι Τράβερς, η εκπρόσωπος φολκ μουσικής

Μέρι Τράβερς, η εκπρόσωπος φολκ μουσικής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. H Μέρι Τράβερς θεωρείται από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της φολκ μουσικής. Στη δεκαετία του ’60 το γκρουπ Peter, Paul and Mary (PP&M) «έπαιζε» πολύ στα πικάπ. Η Μέρι Τράβερς πέθανε στα 72 της χρόνια, από λευχαιμία. Θα την θυμόμαστε με τραγούδια όπως «If I had a hammer», «Lemon tree», «Puff the magic dragon». Δύο κιθάρες, τρεις φωνές. Οι Peter, Paul and Mary έγιναν γνωστοί για τον τρόπο που είχαν να μπερδεύουν πολιτική με φολκ μουσική, αποσπώντας 5 βραβεία Γκράμι.

Ακτιβίστρια η ίδια, δεν φοβόταν να εκφράσει την άποψή της και να πολεμήσει γι’ αυτήν. Τραγουδούσε κομμάτια διαμαρτυρίας χωρίς μιζέρια, μόνο με λάμψη, με σήμα κατατεθέν την ξανθιά κόμη της. Το τρίο διαλύθηκε το 1970 κι εκείνη συνέχισε τη σταδιοδρομία της, μόνη πλέον δισκογραφικά, αν και οι τρεις καλλιτέχνες ξανασυναντήθηκαν στη σκηνή για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Νιώθω σαν να έχασα την αγαπημένη μου θεία», έγραφε χθες στην ιστοσελίδα του ΒΒC μία κοπέλα από τη Γερμανία. Αλλά και μια γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε… «Εφυγε ακόμη ένα ίνδαλμα της νιότης μου. Εχω ακόμη όλα τα άλμπουμ του Πίτερ, του Πολ και της Μέρι και τα παίζω συχνά, μαζί με την Τζόαν Μπαέζ, την Τζούντι Κόλινς, τον Μπομπ Ντίλαν. Η μουσική του ’60 ήταν τόσο αληθινή. Αλλαξε τον κόσμο και άλλαξε κι εμάς. Αντίο Μέρι. Σ’ ευχαριστούμε». Οσοι την γνώρισαν είπαν ότι η Μέρι Τράβερς αποτέλεσε ίσως μοναδική εξαίρεση στον εγωκεντρικό κόσμο των σταρ. Υπήρξε από τις λίγες περιπτώσεις που «χρησιμοποίησε» το σταριλίκι για το δημόσιο καλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή