Ενας διχοτομημένος άρχοντας

Ενας διχοτομημένος άρχοντας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πολύ άτυχος αυτός ο υποκόμης του Μεσαίωνα, αφού στα πρώτα λεπτά μιας αιματηρής μάχης έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα οδυνηρό πεπρωμένο: μια μπάλα κανονιού τον βρίσκει κατάστηθα και τον κόβει στα δύο…

Αυτό είναι το αρχικό στόρι του μυθιστορήματος του Ιταλο Καλβίνο «Ο διχοτομημένος υποκόμης», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στον χώρο τέχνης «104» (Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια). «Οταν άρχισα να γράφω τον «Διχοτομημένο υποκόμη», κυρίως ήθελα να γράψω μια διασκεδαστική ιστορία για να διασκεδάσω τον εαυτό μου και, αν ήταν δυνατόν, να διασκεδάσουν και οι άλλοι. Είχα αυτήν την εικόνα του ανθρώπου κομμένου στα δύο και σκέφτηκα πως αυτό το θέμα του ανθρώπου που είναι κομμένος στα δύο, του διχοτομημένου ανθρώπου, είναι ένα θέμα σημαντικό, ένα θέμα με νόημα σύγχρονο: όλοι κατά κάποιον τρόπο νιώθουμε ατελείς, όλοι πραγματοποιούμε ένα μέρος του εαυτού μας, αφήνοντας στην άκρη το άλλο… Για να κάνω κάτι τέτοιο, προσπάθησα να συνθέσω μια ιστορία που να στέκει, να έχει συμμετρία, να έχει ένα ρυθμό που θα ταίριαζε σε μια περιπετειώδη αφήγηση αλλά και ταυτόχρονα, σχεδόν, σ’ ένα μπαλέτο… Εγώ πιστεύω ότι η διασκέδαση είναι σοβαρό πράγμα», έλεγε ο Ιταλο Καλβίνο. Στη σκηνή του θεάτρου, τρεις ηθοποιοί πάνω στις μαγικές καρέκλες τους αναπαριστούν και ενίοτε υπονομεύουν την παράξενη αυτή ιστορία.

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης και ισορροπεί ανάμεσα στον λυρισμό και τη φάρσα. Τα σκηνικά της παράστασης φρόντισε η Νατάσα Παπαστεργίου, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού και παίζουν οι Λ. Γιάκα, Παν. Νάτσης και Αγγ. Παρασκευαΐδη.

Κυριακή στις 7.30 μ. μ., Δευτέρα – Τρίτη στις 9.30 μ. μ. Διάρκεια: 80 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή