Και οι ιστορίες μεταναστεύουν

Και οι ιστορίες μεταναστεύουν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαγγέλης Ηλιοπουλος*, συγγραφέας
Ποιος πρέπει να μπει σε τμήμα ένταξης

«Η Φαουζέγια, η λογοτεχνική ηρωίδα του νέου μου βιβλίου «Και οι ιστορίες μεταναστεύουν», έχει έρθει πρόσφατα στην Αθήνα από την Αίγυπτο. Ο ουρανός της Αθήνας τής θυμίζει τον ουρανό της πατρίδας της. Αλεξανδρινός ουρανός φυλακισμένος σε αθηναϊκό σοκάκι. Ετσι, φαίνεται απ’ το υπόγειο στα Εξάρχεια.

Η Φαουζέγια με πήρε από το χέρι και γυρίσαμε τα σχολεία του κέντρου της πρωτεύουσας. Σ’ ένα από αυτά πηγαίνει κι εκείνη. Πολύχρωμο μελίσσι τα παιδιά από διαφορετικά έθνη, με διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες. Ενα μελίσσι που άλλες δασκάλες τις κουράζει και τις απελπίζει κι άλλες τις πεισμώνει και τις βοηθά να βρουν το κουράγιο να ξεπεράσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Μου έδειξε και τους φίλους της. Με τους περισσότερους μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με τη γλώσσα του παιχνιδιού, αυτή που τα παιδιά την ξέρουν καλά. Τους αρκεί. Τη δασκάλα της τάξης δεν την καταλαβαίνει ακόμα. Μια φίλη από το Πακιστάν και μια άλλη απ’ τη Σρι Λάνκα της εξηγούν τι πρέπει να κάνει. Η αλήθεια είναι πως της λείπει το σχολείο στη χώρα της. Της λείπουν οι φίλοι, ο μεγάλος κήπος, τα ψάρια που είχε ζωγραφισμένα στους τοίχους. Ποιος τη ρώτησε αν της αρέσει η Αθήνα; Ποιος τη ρώτησε αν θέλει να «ενταχθεί»; Ο δάσκαλος βέβαια στο τμήμα ένταξης είναι πολύ καλός και τη βοηθά. Κι εκείνη κάνει ότι μπορεί για να τον καταλάβει.

Ο μπαμπάς της είπε να μην καθίσει σε θρανίο με αγόρι. Να μην κάνει γυμναστική. Να μην φορά κοντά σορτς. Μα εδώ όλα είναι αλλιώς. Τα αγόρια δεν πάνε σε άλλο σχολείο, κανείς δεν φορά ποδιά, όλοι παίζουν ποδόσφαιρο. Τελικά να «ενταχθεί» ή όχι; Γιατί δεν γίνεται να ενταχθεί μόνο σε ότι δεν πάει κόντρα στα δικά της έθιμα, στις δικές της συνήθειες! Ή μήπως γίνεται;

Καλά που είναι και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που νοικιάζουν και μιλά μαζί της. Είναι Ελληνίδα που μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Ξέρει τη γλώσσα τους και πηγαίνει τακτικά και τρώει μαζί τους φούλια. Ολο λέει πως θα κάνει παρατήρηση στον ψιλικατζή στη γωνία, που μόλις βλέπει τη Φαουζέλια φτύνει και μουρμουράει μέσα από τα δόντια του «παλιοαραπάδες να γυρίσετε στην πατρίδα σας, που ήρθατε και σας κάναμε ανθρώπους».

Αυτός δεν πρέπει να ενταχθεί; Δεν υπάρχει τμήμα ένταξης για ρατσιστές; Δεν υπάρχει τμήμα ένταξης για όλη την κοινωνία που έχει γίνει πολύπολιτισμική και αρνείται να το καταλάβει;».

*Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος εργάζεται από το 1984 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 έγραψε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε ο «Τριγωνοψαρούλης», που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή