Σε πρωτο πλανο…

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως δημοσιεύθηκε στην «Ρεπούμπλικα», ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς πρόσθεσε την υπογραφή του στη διαμαρτυρία για την επίθεση που δέχονται η ιταλική εφημερίδα και άλλα έντυπα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αντιδράσει στα δημοσιεύματα που αφορούσαν τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του με μηνύσεις για συκοφαντία, με τις οποίες ζητάει μεγάλη αποζημίωση. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει 360.000 υπογραφές, «η επίθεση αυτή είναι μια απόπειρα να φιμωθεί ο ελεύθερος Τύπος, να αναισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, να γίνει η χώρα μας μια εξαίρεση μέσα στον δημοκρατικό κόσμο»

…. γεννήθηκε στην Κορυτσά, αλλά ζει στην Ελλάδα από το 1995 ο ποιητής Λουάν Τζούλις, ένας γλυκός και προσηνής άνθρωπος. Δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει ποιήματα, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα». Πριν από λίγες μέρες βραβεύθηκε στη γενέτειρά του, την Αλβανία, με το αλβανικό βραβείο ποίησης Ali Asllani, ως ο καλύτερος λυρικός ποιητής για το 2008, για τη συλλογή που κυκλοφόρησε στην Αλβανία με τον τίτλο «Τη μέρα ονειρεύομαι, τη νύχτα ξαγρυπνώ». Το βραβείο θα το παραλάβει σε ειδική τελετή σήμερα, στις 7 το απόγευμα στην αλβανική πρεσβεία της Αθήνας (Βεκιαρέλη 7, Φιλοθέη). Συγχαρητήρια!

… μια γεύση πήραμε μόνο από το νέο free press για το βιβλίο στις αρχές του καλοκαιριού. Οι υπεύθυνοι του Book Press μάς ενημερώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν. Το δεύτερο φύλλο θα κυκλοφορήσει σε 30 χιλ. αντίτυπα στις 9 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, στις αρχές κάθε μήνα θα μας περιμένουν σε διάφορους χώρους της πόλης.

… από χθες, οι προβολείς του κινηματογραφικού κόσμου είναι στραμμένοι στο Σαν Σεμπαστιάν με το περίφημο φεστιβάλ του (έως 26/9). Σε αυτήν την πόλη του Ατλαντικού, από τις ωραιότερες της Ισπανίας, θα τιμηθεί ένας από τους ευγενέστερους ηθοποιούς της εποχής μας, ο 70χρονος Βρετανός σερ Ιαν ΜακΚέλεν. Θα παραλάβει το βραβείο Donostia εις αναγνώρισιν της πολύχρονης προσφοράς του στον κινηματογράφο (και τι να πει κανείς και για την προσφορά του στο θέατρο!). Πέρυσι, το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν είχε τιμήσει με το ίδιο βραβείο εξ ημισείας τη Μέριλ Στριπ και τον Αντόνιο Μπαντέρας.

… περιήγηση στο λογοτεχνικό σύμπαν δέκα Ελλήνων συγγραφέων διοργανώνει και φέτος το ΕΚΕΜΕΛ. Στον δεύτερο κύκλο με τίτλο «Το εργαστήρι του συγγραφέα» θα συναντηθούν με όσους δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια οι Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αλκη Ζέη, Νίκος Θέμελης, Γιάννης Κοντός, Αρης Μαραγκόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Στρατής Πασχάλης, Ερση Σωτηροπούλου, Τηλέμαχος Χυτήρης. Πληροφορίες, τηλ. 210-36.39.520.

… με φιλοδοξία επιστρέφει στο προσκήνιο η Οπερα Θεσσαλονίκης, με πλήρες πρόγραμμα για τη νέα περίοδο για παραστάσεις στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Χθες το βράδυ, δόθηκε η πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ «Ντον Τζοβάνι» σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και με μαέστρο τον Νίκο Αθηναίο, που διηύθυνε την ορχήστρα Opera Symphony Amadeus. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Γιαννίση, η Οπερα της Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο την «αυτονόμησή» της, τις συνεργασίες με σχήματα του εξωτερικού και την προβολή της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα φέτος έχει πολλά δημοφιλή έργα. Ανάμεσά τους και την οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

… την γνωρίζουμε κυρίως για την ποιητική της και τη μεταφραστική της πορεία την Παυλίνα Παμπούδη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, συνδέει την εικόνα με το λόγο και από την ερχόμενη Δευτέρα 21/9 ώς τις 25/9 θα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό την εικαστική δουλειά της στη Στοά του Βιβλίου. Στα εγκαίνια, τη Δευτέρα στις 8 μ. μ. θα μιλήσουν οι Γιώργος Βέης, Νίκος Δήμου, Γιάννης Κοντός και Λίνα Νικολακοπούλου. Θα διαβάσουν ποιήματά της οι Κώστας Καστανάς και Μάνια Τεχριτζόγλου.

… είναι η εποχή του χρόνου για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο. Η Ιζαμπέλ Αλιέντ, που έξι μήνες τον χρόνο γράφει και τους υπόλοιπους έξι ταξιδεύει, παρουσίασε το νέο της μυθιστόρημα στη Μαδρίτη που έχει τίτλο στα ισπανικά «La isla bajo el mar» (Το νησί κάτω από τη θάλασσα»). Είναι η ιστορία μιας σκλάβας που παλεύει για να κερδίσει την ελευθερία της στο Σάντο Ντομίνγκο του 18ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή