Τηλεόραση για άφεση εικονικών αμαρτιών

Τηλεόραση για άφεση εικονικών αμαρτιών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεόραση εκτελεί ταυτόχρονα μια διπλή κίνηση που θυμίζει φαύλο κύκλο: φέρνει όσους βρεθούν κάτω από τους προβολείς της στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στο επίκεντρο της ζωής μας. O φαύλος κύκλος δημιουργεί μια αδηφάγα μαύρη τρύπα, που καταπίνει την πραγματικότητα μετατρέποντάς την σε εικονική. Αντλώντας ισχύ από το μεγαλύτερο όπλο του σύγχρονου πολιτισμού, τη στατιστική υπεροχή, το γεγονός, δηλαδή, ότι απευθύνεται καθημερινά στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού (αυτο) αναγορεύθηκε πολύ νωρίς σε αυθεντία επικύρωσης της αλήθειας («το είπε η τηλεόραση») υποβαθμίζοντας το κύρος και την επιρροή κάθε άλλου πολιτικού ή κοινωνικού θεσμού. Υποκατέστησε τον ρόλο του σχολείου αποτελώντας την κύρια πηγή γνώσης για τα παιδιά κι εδώ και χρόνια τη δικαστική και εκτελεστική εξουσία, δικάζοντας και καταδικάζοντας κατά το δοκούν πρόσωπα και καταστάσεις. Η πρόσφατη συνέντευξη του άλλοτε λαμπερού αστέρα της ποπ, της Γουίτνεϊ Χιούστον, στην «εθνική παρουσιάστρια» των ΗΠΑ Οπρα Γουίνφρεϊ, την οποία σχολιάζει η Αλεξάντρα Στάνλεϊ των New York Times, μας υπενθυμίζει ότι η τηλεόραση επιτελεί κι έναν ακόμη (εν πολλοίς απαξιωμένο κοινωνικά) ρόλο: εκείνον του εξομολογητηρίου – προς το παρόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πολιτικοί και πάσης φύσεως άνθρωποι του θεάματος προσέρχονται στην κάμερα, όπως οι πιστοί στον εξομολόγο τους, προκειμένου να ομολογήσουν δημοσίως τα παραπτώματά τους, να πάρουν πανεθνική άφεση αμαρτιών ώστε να επιχειρήσουν ένα νέο άσπιλο ξεκίνημα.

Οταν ο πρόεδρος Ομπάμα στην πρόσφατη ομιλία του κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους προειδοποίησε τους μαθητές ότι θα πρέπει να προσέχουν κάθε τους κουβέντα και κίνηση καθ’ ότι σήμερα καταγράφονται και κυκλοφορούν στο YouTube απ’ όπου μπορούν να ανασυρθούν ανά πάσα στιγμή, παρέλειψε να συμπληρώσει το σπουδαιότερο. Για την άφεση των εικονικών αμαρτιών υπάρχει πάντοτε η τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή