Νάξος, η κόρη της Κρήτης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Νάξο την επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 1971 και ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας! Βέβαια, η σημερινή Νάξος δεν είναι όπως τότε που το πλοίο μετά από 8-9 ώρες ταξίδι κατέβαζε στο λιμάνι τον Αύγουστο καμιά δεκαριά τουρίστες. Η πόλη και οι οικισμοί μεγάλωσαν και το τοπίο άλλαξε. Ομως εξακολουθεί να είναι ένα πανέμορφο Κυκλαδονήσι με πολλές φανερές και κρυφές «χάρες». Ιδίως τώρα αυτή την εποχή χωρίς τις «ορδές» των ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών.

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 428 τ. χλμ., ακτογραμμή 80 χλμ. και συνολικό πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους. Ο περίπλους της είναι 44 ναυτικά μίλια και η έκτασή της φθάνει τα 428 τ. χλμ. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, έχοντας προς Β τη Μύκονο, Α τη Δονούσα, ΝΑ την Αμοργό, προς Ν την Ιο και Δ την Πάρο.

Πλούσιο κι εύφορο νησί φημίζεται για τις πατάτες, τα τυριά και το κίτρο. Το γεγονός πως είχε μια καλή τοπική οικονομία το προφύλαξε κατά κάποιο τρόπο από την «ασύδοτη» τουριστική ανάπτυξη. Πάντως, να ξέρετε πως ένα Σαββατοκύριακο στη Νάξο θα σας φανεί πολύ λίγο.

Τι να δείτε…

…τη συνοικία του Κάστρου στη Χώρα για να πάρετε μια «γεύση από το ένδοξο παρελθόν του νησιού, όταν ήταν το κέντρο του δουκάτου του Αιγαίου.

…το Χαλκί στην ενδοχώρα του νησιού που ήταν παλιότερα η πρωτεύουσα του νησιού. Περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια θα δείτε κάμποσα παλιά αρχοντικά, άλλα διατηρημένα και κάποια αφημένα στη μοίρα τους.

…το Φιλώτι που βρίσκεται κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Ζα. Να το περιδιαβείτε γιατί είναι χωριό ζωντανό με κόσμο και κίνηση. Λίγο έξω από το Φιλώτι, βρίσκεται το μονοπάτι που οδηγεί στην σπηλιά του Δία. Ακολουθήστε το ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του σπορ της πεζοπορίας. Αν το κάνετε νωρίς το πρωί, ο ήλιος δεν θα σας ταλαιπωρήσει και θα απολαύσετε μια εξαιρετική διαδρομή με υπέροχη θέα.

…την Απείρανθο, το πιο γνωστό απ’ όλα τα χωριά της Νάξου. Βρίσκεται σε προνομιούχο θέση, χτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου, περιτριγυρισμένη από αμπελώνες. Λέγεται πως κτίστηκε από Κρητικούς τον 10 μ.Χ. αιώνα. Αρκετοί ιστορικοί διαφωνούν, αλλά η διάλεκτος των κατοίκων και η μαντινάδα

«Η Νάξος αναστέναξε και φώναξε μητέρα

κι η Κρήτη της απάντησε: ίντα ‘χεις θυγατέρα»

μάλλον το επιβεβαιώνουν.

…τον Απόλλωνα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό στο ΒΑ άκρο του νησιού. Στην είσοδο του οικισμού, θα δείτε στα αριστερά σας τα πέτρινα σκαλιά που οδηγούν στα αρχαία λατομεία. Στην είσοδό τους, θα δείτε ξαπλωμένο έναν τεράστιο Κούρο, μήκους δέκα μέτρων.

…το Κουρουνοχώρι στην καρδιά του νησιού, στην πεδιάδα Μέλανες, όπου βρίσκεται και ο ενετικός Πύργος του Δέλλα Ρόκα. Στην τοποθεσία Φλεριό θα δείτε τον δεύτερο Κούρο της Νάξου μέσα σε ένα περιβόλι που μοιάζει με μικρό παράδεισο. O Κούρος που θα δείτε εκεί είναι του 7ου αιώνα π.Χ.

…τις παραλίες του νησιού που είναι πολλές και πανέμορφες. Από τις πολύ γνωστές όπως ο Αγιος Γεώργιος, ο Αγιος Προκόπης, η Αγία Αννα, η Πλάκα έως τις πιο ερημικές όπως η Αγιασσός, ο Κάλαντος, η Ψιλή Αμμος και ο Πάνορμος.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε:

Στη Νάξο μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Καθημερινά, από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας, υπάρχουν πολλά δρομολόγια. Το ταξίδι με συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου 5 ώρες, ενώ με τα High Speed 3,5 περίπου ώρες.

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκτελούνται καθημερινά πτήσεις προς τη Νάξο.

Πού θα μείνετε:

«Νissaki Beach Hotel», παραλία Αη Γιώργη τηλ. 22850-25.710, www.naxos-hotels.com/nissaki.

«Grotta Hotel», Γκρόττα, τηλ. 22850-22.001, www.naxos-hotels.com/grotta.

«Kavos Hotel», Αγιος Προκόπης, τηλ. 22850-23.355, www.naxos-hotels.com/kavos.

Πού θα φάτε:

Θα βρείτε καλό φαγητό σέ όλες τις περιοχές και πολύ καλές τιμές. Ξεχώρισα τα «Λιμανάκι» και «meze-meze» για ούζα και μεζεδοκαταστάσεις. Τον «Λούκουλο», για καλά μαγειρευτά, καθώς και το «Scirocco» στην κεντρική πλατεία της Χώρας.

Στην «Πηγή», στο χωριό Ποταμιά, θα φάτε κουνέλι και κόκκορα μαγειρευτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή