Η γρίπη απειλεί τις σκηνές που ανεβάζουν παιδικά

Η γρίπη απειλεί τις σκηνές που ανεβάζουν παιδικά

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γρίπη και τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο στον καλλιτεχνικό χάρτη. Μόλις είχαμε αρχίσει να ενώνουμε τα κομμάτια του παζλ με τις πρώτες παιδικές παραστάσεις, οι ματαιώσεις και οι αναβολές έρχονται η μία μετά την άλλη. Ας δούμε, όμως, ποιες σκηνές έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής ότι θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο, αφού υπολογίζεται ότι κάθε σεζόν ανεβαίνουν 50 έργα για μικρούς θεατές στην Ελλάδα. Στις 17 Οκτωβρίου ανοίγει αυλαία η Παιδική Σκηνή-Σκηνή Κατίνα Παξινού στο Εθνικό Θέατρο, με γενναιόδωρο καστ. Μετρήσαμε 17 ηθοποιούς… Στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για το 2009 έχει προγραμματιστεί να ανέβει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά, «Τα μαγικά μαξιλάρια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και διασκευή -φυσικά- του συγγραφέα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ευγένιος Τριβιζάς συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, αν και είναι ο κατεξοχήν Ελληνας συγγραφέας που προτιμάται στις παιδικές σκηνές…

Η ευχάριστη έκπληξη είναι όμως ότι για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο θα φροντίσει και ακόμη πιο νεαρές ηλικίες. Με το «Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι» της Βίλιας Χατζοπούλου σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία από τις 15 Οκτωβρίου. Μια παράσταση για παιδιά προσχολικής οικογένειας στον χώρο του σχολείου τους.

Η Μικρή Πόρτα, η Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου έστειλε μήνυμα. «Ακύρωση Παραμυθ…issimo από ΠΟΡΤΑ!!», έργο για «θεατές κάθε ηλικίας» που είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τη σεζόν, από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη. «Εχουμε αποφασίσει να μην ανεβάσουμε τελικά το Παραμυθ…issimo, λόγω δυσκολιών με τα σχολεία (η γρίπη βλέπετε)». Οπότε αντί για δύο παραστάσεις, θα «χωρέσει» τελικά μόνο μία στη Μικρή Πόρτα. Και η πρώτη μάλιστα ήταν επανάληψη της περσινής χρονιάς. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν μέχρι τον Δεκέμβριο για να δούμε την καινούργια παράσταση της Ξένιας Καλογεροπούλου και της Λίλο Μπάουρ «Grimm & Grimm», μια νέα, μεγάλη παραγωγή στη μεγάλη σκηνή της Μικρής Πόρτας. Βασίζεται σε τέσσερα κλασικά παραμύθια επιλεγμένα από τη συλλογή των διάσημων Δανών παραμυθάδων, των αδελφών Grimm. Ευκαιρία να θυμηθούμε ιστορίες όπως «Το μαγικό τραπέζι, ο γάιδαρος και η μαγκούρα» και «Οι μουσικοί της Βρέμης», που χαρακτηρίζονται από έντονο κωμικό στοιχείο. «Οι ήρωες -άνθρωποι ή ζώα- δίνουν τις μάχες τους με αδικίες και πονηριές και βγαίνουν νικητές». Αλλά και παραμύθια όπως «Οι τρεις χρυσές τρίχες του διαβόλου» και «Εξι κύκνοι», με δραματικά στοιχεία που μπορεί να έχουν διασκευαστεί σε διαφορετικές εκδοχές αλλά μέσα από τη ματιά της Ξένιας Καλογεροπούλου  οι αυτοσχεδιασμοί, η δημιουργική κίνηση, ο χορός, το τραγούδι και η μουσική δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη.

Και η Εθνική Λυρική Σκηνή; Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι παραστάσεις για παιδιά, μέσα στον Νοέμβριο (στο θέατρο  Ακροπόλ), αποφασίστηκε «οι παραστάσεις της παιδικής όπερας να αναβληθούν για το νέο έτος». Τι θα δούμε τότε; «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, του «βασιλιά του βαλς», σε σκηνοθεσία, κείμενο πρόζας, διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη. Κοκκινοσκουφίτσα, μάγισσα της Ραπουνζέλ, Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων συνυπάρχουν στην ίδια σκηνή με τον Τζεπέτο, τον Πινόκιο, τον Λαγό και το Πουλί της Φωτιάς. Οπως μαθαίνουμε μέσα από τον χορό των μεταμφιεσμένων θα ενσωματωθούν στην παράσταση παραμύθια.

Θα περιμένουμε όμως να δούμε από την Κάρμεν Ρουγγέρη και την Ιλιάδα (μετά την Οδύσσεια) του Ομήρου από τον Οκτώβριο, πρώτα στο θέατρο Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη. Από τον Νοέμβριο του 2009, η Ιλιάδα για παιδιά θα φιλοξενείται στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Με έμφαση, όπως πάντα, στην αφήγηση αλλά και την ανατροπή, στη μουσική, στα κοστούμια και τα σκηνικά. Η «Ιλιάδα», έργο δύσκολο για τα παιδιά, χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να περάσει από το απαραίτητο φίλτρο. Θα περιμένουμε όμως και τις «Εκκλησιάζουσες» (σαν παραμύθι) του Αριστοφάνη.

Και μετά την οπερέτα, μπαλέτο. Τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι 13 πρωινές, απογευματινές και βραδινές παραστάσεις θα μας ταξιδέψουν με το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων σε έναν μαγικό και ονειρικό κόσμο. Σταχτοπούτα σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ από το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου, σε χορογραφία Βίκτορ Λίτβινοφ. Οι κύριοι ρόλοι της Σταχτοπούτας και του Πρίγκιπα θα ερμηνευτούν από δύο διανομές, με τη συμμετοχή κορυφαίων χορευτών του American Ballet Theatre, όπως και του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας του Κιέβου.

Για τις 11-16 Δεκεμβρίου όμως έχει προγραμματιστεί και «Ο Γαργαληστής», μουσικό θέατρο για παιδιά, πάλι στο Μέγαρο, σε κείμενο και μουσική Δημήτρη Μπασλάμ και σκηνοθεσία-αφήγηση Αντώνη Καφετζόπουλου. Λίγες ημέρες μετά, η αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα φιλοξενήσει τρία μουσικά παραμύθια «Κοκκινοσκουφίτσα», «Τρία μικρά γουρουνάκια», «Χιονάνθρωπος» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή