ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερίζουν για το πού ανήκει και αδιαφορούν για την τέντα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Οργιάζουν τα μπλογκ αυτές τις ημέρες για τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Οπως οι διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών και των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την έδρα του μνημείου και τη στάση του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, να τον «μεταφέρει» υπηρεσιακώς από την εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας σε εκείνη της Μεσσηνίας, σε προεκλογική περίοδο.

Το θέμα, που βέβαια δεν είναι καινούργιο αλλά πολύ παλιό, έγινε εσωκομματική κόντρα με τη διαμαρτυρία τριών βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στου Μαξίμου για την ιστορία.

Ο υπουργός Πολιτισμού από την πλευρά του, δικαιολογήθηκε ότι το αίτημα του νομάρχη Μεσσηνίας και άλλων παραγόντων προς τη Γραμματεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του ΥΠΠΟ, για τον τοπογραφικό προσδιορισμό του ναού, υποβλήθηκε σε ανύποπτη πολιτική στιγμή, στις 6 Ιουλίου. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη μιλάει για «ρουσφέτια», όσο για το μνημείο, αυτό έγινε είδηση στην τηλεόραση!

Η γεωγραφική θέση

Ο Ναός του Επικουρείου Απόλλωνα και ο πέριξ αρχαιολογικός χώρος βρίσκονται καθ’ ολοκληρίαν εντός των ορίων του νομού Μεσσηνίας. Η διαπίστωση αυτή βασίστηκε σε επιστημονική τεκμηρίωση και στηρίχθηκε στις αδιαμφισβήτητες συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί, προκειμένου ο Ναός να κηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, απαντά ο υπουργός. «Κατόπιν, η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ ζήτησε από το Εθνικό Τυπογραφείο τη διόρθωση σφάλματος σε ΦΕΚ που είχε εκδοθεί παλαιότερα. Αλλωστε, η γεωγραφική θέση ενός μνημείου προσδιορίζεται από τις συντεταγμένες του και όχι από υπουργικές αποφάσεις, όπως ορισμένοι επιμένουν να ισχυρίζονται».

Η αλήθεια είναι ότι ανήκε στην εφορεία της Ολυμπίας. Με τον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, όμως, δημιουργήθηκε εφορεία στη Μεσσηνία. Τι πιο λογικό από το να αναλάβει το μνημείο;

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, βέβαια, έχει άλλη άποψη: «Ας αφήσει ο υπουργός τον Επικούρειο Απόλλωνα, λοιπόν, στη γαλήνη του και στον τόπο του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ενώ τα μπλογκ στο Διαδίκτυο γράφουν ό,τι θέλουν.

Τσακώνονται οι τοπικοί παράγοντες σε ποιο νομό ανήκει ο Επικούρειος, αλλά τόσα χρόνια δεν είχαν το ενδιαφέρον, ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά, να συμβάλουν στην προστασία και αποκατάστασή του. Ξιπάζονται για το έργο του Ικτίνου, ένας δεύτερος Παρθενώνας όπως υπενθυμίζουν διαρκώς, αλλά την ίδια ώρα διαπληκτίζονται για τα γεωγραφικά του σύνορα. Κι αναρωτιέται κανείς, μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται για τα τουριστικά οφέλη;

Η τέντα που τοποθετήθηκε προσωρινά δεκαετίες πριν, κανέναν δεν ενοχλεί. Και μέσα σε αυτό το κλίμα ίσως τελικά είναι προτιμότερο να μείνει στη θέση της κι ας καλύπτει το μνημείο. Αλλωστε για τη θεραπεία του (μην ξεχνάμε ότι οι κίονες παρουσίαζαν μετατοπίσεις από τον άξονα του ναού) μόνο οι επιστήμονες ανησυχούν. Οπως και για τις εκάστοτε χρηματοδοτήσεις. Οι υπόλοιποι τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα.