Η ζωή στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη

Η ζωή στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Ο αθλητής Αμμώνιος, που έφυγε νέος από τη ζωή, εκφράζει το παράπονό του επειδή δεν πρόλαβε να δείξει την αρετή της ψυχής και τη δύναμη των χεριών του. Ο «χρήσιμος» μυροπώλης, δούλος που πουλούσε εξωτικά αρώματα, μύρα και βότανα από την Ανατολή, κατασκεύασε οικογενειακή σαρκοφάγο για τον ίδιο και τη «σεμνοτάτη» σύζυγό του…

Ολόκληρη κοινωνία

Τη δική του σαρκοφάγο εξασφάλισε στρατιώτης που υπηρετούσε σε κρατική μονάδα κατασκευής όπλων… Οικογενειακό τάφο για τον ίδιο και τη γυναίκα του Ρητορική απέκτησε από τα κέρδη της δουλειάς του ο πραγματευτής που διαχειριζόταν τα κτήματα του κυρίου του, ορίζοντας μάλιστα πρόστιμο 5.500 δηναρίων, που θα έπρεπε να καταβάλει στο αυτοκρατορικό ταμείο σ’ όποιον τολμούσε να θάψει κάποιον άλλον στον τάφο του… Τη δική τους σαρκοφάγο είχαν εξασφαλίσει γονείς για τα δύο μονάκριβα παιδιά τους, βουλευτές, ιερείς, στρατιώτες αξιωματικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, μουσικοί, μονομάχοι της αρένας, φροντίζοντας να διατηρήσουν τη μνήμη τους στο διηνεκές για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Αγρός, οικία, κήπος»

Ιστορίες αφεντάδων, δούλων και απελεύθερων, ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξης της πολυεθνικής, κοσμοπολίτικης ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης, διηγούνται σαρκοφάγοι και βωμοί, στήλες και αγάλματα που στήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στη νέα μόνιμη έκθεση.

««Αγρός, οικία, κήπος, τόπος», είναι ο τίτλος της, παρμένος από επιγραφή σαρκοφάγου ενός βουλευτή της εποχής που διατυπώνει την άποψή του για τον θάνατο, το τέλος της ζωής – τον τάφο και ό,τι τον περιβάλλει», εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Από την περασμένη Κυριακή, ο κήπος του Μουσείου προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί μεταφορικά και κυριολεκτικά σ’ ένα κομμάτι της αρχαίας πόλης, διασχίζοντας το πλινθόκτιστο δρόμο ενός ρωμαϊκού νεκροταφείου, να διαβάσει ιστορίες από τους καθημερινούς πρωταγωνιστές της ρωμαϊκής πόλης που αφηγούνται 75 σαρκοφάγοι και βωμοί και να ξεναγηθεί σε μια πλούσια αστική ρωμαϊκή κατοικία.

Πόλη μεγάλης ακμής

Τα ογκώδη μαρμάρινα ταφικά μνημεία ντόπιας παραγωγής ή εισαγωγής από την Αττική και τη Μικρά Ασία, τοποθετημένα στις πλευρές δρόμων ή σε ιδιόκτητους περιβόλους μαζί με στήλες ή αγάλματα, μεταφέρουν τις ταφικές συνήθειες σε μια εποχή μεγάλης ακμής για τη Θεσσαλονίκη -την έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας- από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Σε αυτό το κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο της Ανατολής, κάτοικοι και μετανάστες ζουν σε πολυτελείς κατοικίες. Μια φανταστική κατοικία 600 τ.μ., που έχει στηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, μεταφέρει τον επισκέπτη στην καθημερινή και κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής εποχής.

Η ανάπλαση της πλούσιας αστικής οικίας γύρω από την εσωτερική αυλή, το περιστύλιο, περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους με τα πιθάρια, την κουζίνα, το λουτρό, τα τρικλίνια, τα υπνοδωμάτια, καλυμμένα με αυθεντικά ή φωτογραφημένα ψηφιδωτά δάπεδα που βρέθηκαν σε σωστικές ανασκαφές της Θεσσαλονίκης.

«Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος». Νέα μόνιμη έκθεση για τη ρωμαϊκή εποχή στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή