Παπουλάκος, ο φτωχός μοναχός

Παπουλάκος, ο φτωχός μοναχός

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Θρυλική μορφή, συνυφασμένη με τον ελληνισμό του 19ου αιώνα, ο Μοναχός Χριστόφορος Παπουλάκος (περί 1770-1861) υπήρξε ένας «απόστολος» της νεότερης εποχής, όπως λένε οι μελετητές του βίου του. Για πρώτη φορά, η περίπτωση αυτού του Μοναχού, που αγαπήθηκε από τον λαό και κυνηγήθηκε από το επίσημο κράτος επί Οθωνος, γίνεται αντικείμενο επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 26 – 27 Σεπτεμβρίου, στην Κλειτορία Αχαΐας, γενέτειρα του Παπουλάκου.

Ο βίος του Παπουλάκου ήταν πολυκύμαντος και ο ίδιος κατέληξε υπό περιορισμό σε Μονές της Θήρας και της Ανδρου, αλλά ο λαός που υποστήριζε τις «αιρετικές», κατά το κράτος και την Ιερά Σύνοδο ακόμη, διδαχές του, του εξέφραζε την αγάπη του. Αυτός ο «λαϊκός ήρως» του ελληνικού 19ου αιώνα, που γεννήθηκε μετά το 1770 στον Αρμπουνα του Δήμου Κλειτορίας των Καλαβρύτων, «ήταν ένας άνθρωπος φιλήσυχος και δίκαιος». Η επιστημονική μελέτη γύρω από τη δράση του έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Την επιστημονική επιτροπή συγκροτούν ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ν. Πέττας και οι καθηγητές Αθ. Παλιούρας, Φ. Δημητρακόπουλος και Χαρ. Μπούσιας. Το συνέδριο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Χριστόφορος Παπουλάκος και τελεί υπό την αιγίδα και με την αρωγή του Δήμου Κλειτορίας (www.papoulakos.info).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή