Πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων Megaron Plus μέχρι τέλος 2009

Πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων Megaron Plus μέχρι τέλος 2009

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Στην πέμπτη του σεζόν εισέρχεται το Megaron Plus με ένα πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους τρεις μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων: τέχνη, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, ποίηση, χημεία, γαστρονομία, ιστορία, οικολογία, βιβλιοθηκονομία, πολιτική σκέψη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής έχει συνδεθεί με τις διαλέξεις σημαντικών προσωπικοτήτων από τη Ελλάδα και το εξωτερικό, ωστόσο φέτος τον τόνο δίνει μια μεγάλη εκπαιδευτική έκθεση οικολογικού περιεχομένου («Νερό για όλους»). Συνοδεύεται από Διεθνές Συμπόσιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Νερό, ενώ έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα στρογγυλές τράπεζες: η πρώτη με θέμα το Βυζάντιο και την αρχαία ελληνική σκέψη (12/10) και η δεύτερη μια δημόσια συζήτηση για την πτώση του τείχους του Βερολίνου με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από τις δραματικές αλλαγές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το φετινό πρόγραμμα εγκαινιάζει η διάλεξη του Αμερικανού αρχιτέκτονα Νιλ Ντενάρι (11/0). Τιμημένος με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων για το 2008, ο Ντενάρι γεφυρώνει τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν με το φαινόμενο της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης. Στις 6 Οκτωβρίου ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, θα παρουσιάσει το έργο του Αρθούρου Σοπενχάουερ (1788-1860). Τη σκηνοθεσία της δραματοποιημένης αυτής παρουσίασης της ζωής και της δράσης του Σοπενχάουερ έχει κάνει ο Μανώλης Σορμαΐνης. Μια διακεκριμένη μορφή της ελληνικής ψυχαναλυτικής κοινότητας, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, παίρνει τη σκυτάλη στις 19 Οκτωβρίου με μια διάλεξη περί γάμου: «Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου στον γάμο. Είδη γάμου και τα προβλήματά τους».

Ενας άλλος σημαντικός αρχιτέκτονας, ο Γερμανός Γιούργκεν Μάγιερ, ακολουθεί στις 6 Νοεμβρίου. Κάτοχος του βραβείου «Mies van der Rohe» το 2003, ο καινοτόμος Γερμανός αρχιτέκτονας συνδυάζει την αρχιτεκτονική, με τις επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες. Ο Κλήμης Ναυρίδης, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει στις 16 Νοεμβρίου για τη «Βία στο σχολείο». Ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής ενηλίκων και ομαδικός αναλυτής, ο Κλήμης Ναυρίδης είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και τακτικό μέλος και διδάσκων ομαδικός αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Η γαστρονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των ομιλιών του Γιάννη Ευσταθιάδη, του Αχιλλέα Κυριακίδη και του Μάνου Σταφανίδη (8/12).

Κύκλος ποίησης

Την ποίηση στον νέο κύκλο του Megaron Plus εκπροσωπούν η Τζένη Μαστοράκη (24/11) και ο Διονύσης Καψάλης (10/12) στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ποιητική γενιά του ’70». Ο Δεκέμβριος θα κλείσει με τον διεθνούς φήμης Ισραηλινό επιστήμονα Ααρόν Τσεχάνοβερ (14/12) ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Χημείας το 2004 από κοινού με τον συμπατριώτη του Αβραάμ Χέρσκο και τον Αμερικανό Εργουιν Ρόουζ για την ανακάλυψη του βασικού τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα καταστρέφουν ανεπιθύμητες πρωτεΐνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή