Τριήμερο με μάγους, ξόρκια και φυλακτά

Τριήμερο με μάγους, ξόρκια και φυλακτά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΑ. Αμπρα κατάμπρα! Πέτρα, χώμα και νερό, γίνε σπίτι μαγικό… Ας αφήσουμε λίγο την πολιτική επικαιρότητα, τις απόψεις των υποψηφίων αρχηγών, το ντιμπέιτ και τον δύσκολο οικονομικά χειμώνα, κι ας αφεθούμε στα μάγια μπας και ξορκίσουμε τα κακά που μας περιμένουν, όπως προμηνύουν και οι Κασσάνδρες.

Η μαγεία άλλωστε είναι γνωστή από την προϊστορία ως η προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τις αδυναμίες του, να αποκτήσει υπερβατικές ικανότητες, ακόμη και ταυτιζόμενος πολλές φορές με θεϊκές δυνάμες.

Η μαγεία είναι και το θέμα του διεθνούς εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρακινώντας το κοινό να επισκεφθεί μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο ίδιο κλίμα και η Ελλάδα που αυτό το τριήμερο 25-27 του μηνός, συμμετέχει στον εορτασμό «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά – Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» δίνοντας ευκαιρίες για δωρεάν επισκέψεις στα μουσεία.

Δράσεις σε όλη τη χώρα

Η «Κ» προτείνει κάποια απ’ αυτά. Στη διεύθυνση www.culture.gr όμως, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις σε όλη τη χώρα.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πάντως η «πρόταση» θα έχει διάρκεια όλο τον Οκτώβριο. Η μικρή εκθεσούλα πιάνει όλες κι όλες δύο βιτρίνες, είναι όμως χαριτωμένη και εξάπτει τη φαντασία του κοινού.

Πρωταγωνιστής ένα ρωμαϊκό γλυπτό με δύο ανοιχτές παλάμες, τις γνωστές μας μούντζες που στέλνουν αρνητική ενέργεια. Επειδή όμως ήταν επιτύμβιο σήμαινε ακριβώς το αντίθετο, έδιωχνε με λίγα λόγια το κακό. Υπάρχουν ακόμη μολύβδινα ελάσματα, αγγεία με παραστάσεις μυθολογικές όπως της Μήδειας με τα μαγικά της αλλά και της διάσημης Κίρκης που ετοιμάζεται να δώσει το μαγικό στον Οδυσσέα. Αλλά και το δαχτυλίδι της Τίρυνθας, χρυσό και λαμπερό, με την πομπή των λεοντοκέφαλων δαιμόνων.

Στο Νομισματικό θα ανακαλύψετε «Μυθικά όντα στα νομίσματα και στα ζωγραφικά μοτίβα του Ιλίου Μελάθρου», στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο «Φυλακτά και ξόρκια», στο Λαϊκής Τέχνης στην Κυδαθηναίων φίδια, νεράιδες, γοργόνες και δράκους, ενώ στη Στοά του Αττάλου μια μικρή περιοδική έκθεση «Δεσμοί Μαγείας στην Αρχαία Αγορά» θα περιμένει το κοινό για το τριήμερο.

Το Μουσείο Μπενάκη επιχειρεί μια διαδρομή για τους φόβους και τα φυλακτά στον ελληνικό χρόνο.

Με θεούς, δαιμόνια και μάγισσες της θάλασσας θα ασχοληθεί το Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά, ενώ η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων δείχνει ήδη την έκθεση «DEUS EX MACHINA. Η μαγεία της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά» στη Δημοτική Πινακοθήκη (Παλαιό Ταχυδρομείο), Φίλωνος 29. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καταπιάνεται με τη μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο, του Βυζαντινού Πολιτισμού ενώ στη Βέροια στο Βυζαντινό Μουσείο η εθνολόγος Μ. Τερζοπούλου θα αναζητήσει την ερμηνεία της μαγείας.

Εξυπνες ιδέες και από την Αιανή και την πρόταση του μουσείου «Ενα μαγικό ταξίδι, από την Κίρκη στον Χάρυ Πότερ», το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και τη δράση «Μάγισσα, μάγισσα τι μαγειρεύεις;», το Αρχαιολογικό της Κέρκυρας με το «Βλέμμα της Μέδουσας» κ.ά. Ας αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας κι ας μπούμε στα μουσεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή