Κατάχρηση εκατομμυρίων στην αποκατάσταση της Οπερας Μπολσόι

Κατάχρηση εκατομμυρίων στην αποκατάσταση της Οπερας Μπολσόι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Πρωτοφανές σκάνδαλο, το οποίο πλήττει τη φήμη και την ιστορία του θεάτρου Μπαλέτου και Οπερας Μπολσόι, συγκλονίζει τη ρωσική κοινή γνώμη. Ρώσοι εισαγγελείς άνοιξαν φάκελο σχετικά με την υπόθεση κατάχρησης εκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια των εργασιών αναπαλαίωσης και συντήρησης του Μπολσόι. Η επιτροπή ερευνών της ρωσικής εισαγγελίας ανακοίνωσε πως η εταιρεία «Κουρορτπρογέκτ», που έχει υπογράψει το συμβόλαιο για την ανακατασκευή, έχει πληρωθεί τρεις φορές για την ίδια δουλειά, λαμβάνοντας το ποσό των 16 εκατ. δολ. Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές, η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει εισπράξει το ποσό των 51,9 εκατ. δολ., μετά τις υπογραφές νέων συμφωνιών κατά τη διάρκεια των εργασιών αναπαλαίωσης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2005 και προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2008.

Θορυβημένος από την τροπή των εξελίξεων ο κυβερνήτης της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, που και κατά το παρελθόν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τα υπέρογκα έξοδα των εργασιών, αλλά και τις καθυστερήσεις στην παράδοση του θεάτρου, τόνισε πως έχει δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα που γεννά προβληματισμό σχετικά με τις επιπλέον πληρωμές στο σχέδιο.

Η κεντρική σκηνή του Μπολσόι, που χτίστηκε το 1825, δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσει νωρίτερα από το 2011. Ευτυχώς μέχρι τότε οι σπουδαίες παραστάσεις του βρίσκουν στέγη στη νέα σκηνή, η οποία βρίσκεται ελάχιστα μέτρα μακρύτερα. Ερωτηθείς για τις κατηγορίες, εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας, υποστηρίζοντας πως τα όποια ερωτήματα πρέπει να τεθούν στον πελάτη, δηλαδή στην κρατική διεύθυνση για την κατασκευή, ανακατασκευή και αναπαλαίωση του Μπολσόι.

Ο διευθυντής της κρατικής διεύθυνσης, η οποία δεν υπάρχει πλέον, Ιακώβ Σαρκίσοφ, φέρεται να ανέθεσε στην εταιρεία να εκπονήσει νέες μελέτες για νέες υπόγειες συνδέσεις, περίπλοκα συστήματα επικοινωνιών και για μια σύγχρονη κατασκευή που θα ανέβαζε τα στάνταρ με αποτέλεσμα οι δαπάνες να εκτιναχθούν. Από την πλευρά της η διοίκηση του ρωσικού θεάτρου υποστήριξε πως το θέμα το έχει αναλάβει το ρωσικό ΥΠΠΟ, το οποίο κατήργησε την αρμόδια διεύθυνση για την ανακατασκευή, η οποία υπήρξε και ο πρώτος πελάτης. Στη νοσηρή αυτή εικόνα, φωτεινή εξαίρεση υπήρξε η φωνή της διευθύντριας Τύπου του θεάτρου Εκατερίνα Νοβίκοβα, η οποία, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο, τόνισε πως «ο κύριος σκοπός του Μπολσόι είναι να συνεχίσει να παρουσιάζει τις καλύτερες παραστάσεις στον χώρο του παγκοσμίου θεάτρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή