Αίσθηση στην Αγγλία από θησαυρό που φωτίζει το παρελθόν της

Αίσθηση στην Αγγλία από θησαυρό που φωτίζει το παρελθόν της

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία. Μια εξαιρετική συλλογή 1.500 χρυσών και ασημένιων αντικειμένων, συνολικού βάρους επτάμισι κιλών, που ήρθε στην επιφάνεια μάλλον τυχαία από έναν μεσήλικα άνεργο Αγγλο ο οποίος την εντόπισε με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων.

Η σπουδαιότητα των ευρημάτων υποχρέωσε τους Βρετανούς αρχαιολόγους να τα ανακηρύξουν επισήμως σε «θησαυρό», γεγονός που σημαίνει ότι περνούν αμέσως στη δικαιοδοσία του στέμματος. Η είδηση καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στις αγγλικές ενημερωτικές ιστοσελίδες με εντυπωσιακές φωτογραφίες των ευρημάτων. Μια πρώτη επιλογή με αντικείμενα της νέας συλλογής θα εκτεθεί από την Παρασκευή ώς και τις 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο του Μπέρμιγχαμ. Ο 55χρονος Τέρι Χέρμπερτ ανακάλυψε τον θησαυρό τον περασμένο Ιούλιο στο Στάφορντσαϊρ, στη δυτική Αγγλία, ενώ εξερευνούσε τον αγρό ενός φίλου με τον ανιχνευτή του, ένα πάθος που μοιράζεται με άλλους φίλους του εδώ και 18 χρόνια.

Ο θησαυρός, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, περιέχει περίπου πέντε κιλά χρυσού, 2,5 κιλά αργύρου και μεγάλη ποσότητα πολύτιμων λίθων. Περιέχει διάφορα πολεμικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 84 λαβές σπαθιών και 71 ασπίδες, οι περισσότερες με περίτεχνες διακοσμήσεις.

Η εκτίμηση της αξίας του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία τα εύρετρα θα μοιραστούν ο Χέρμπερτ, ο οποίος σκοπεύει να αγοράσει ένα σπίτι, και ο ιδιοκτήτης του αγρού. «Οι φίλοι μου της λέσχης (σ. σ. των ανιχνευτών) λένε ότι περίμεναν πως θα συνέβαινε. Είναι ό, τι ονειρεύεται κάθε άνθρωπος που ψάχνει με ανιχνευτές μετάλλων», δήλωσε ο ίδιος.

«Ανήκε στην ελίτ»

Οσο για τους Βρετανούς αρχαιολόγους, παρακολουθούν εκστατικοί την πρόοδο της έρευνας που θα μας δώσει τις ακριβείς διαστάσεις της ανακάλυψης. «Η ποσότητα του χρυσού είναι εντυπωσιακή, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι η δουλειά των τεχνιτών είναι τέλεια. Είναι ό, τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι Αγγλοσάξονες σιδηρουργοί, και ήταν καλοί», εξήγησε ο Κέβιν Λίχι, ειδικός επιστήμονας. «Είναι σαφές ότι ο θησαυρός ανήκε στην πολύ υψηλή αριστοκρατία ή στην αγγλοσαξονική βασιλεία. Ανήκε στην ελίτ», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή