Δρόμοι της Αθήνας μεταμορφώνονται σε σκηνές θεάτρου

Δρόμοι της Αθήνας μεταμορφώνονται σε σκηνές θεάτρου

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Διακόσιες σαράντα εννέα (249) συνολικά παραστάσεις από τετρακόσιους (400) και πλέον καλλιτέχνες, όχι κλεισμένοι σε κάποια σκοτεινή αίθουσα αλλά «στη μέση του δρόμου», αφού οι αριθμοί αυτοί αφορούν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Ενα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν πενήντα πέντε ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες και δέκα από το εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βραζιλία και Βουλγαρία).

Λανθασμένη αντίληψη

Τι είναι όμως το Θέατρο Δρόμου; Οπως τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίκος Χατζηπαππάς, «στη χώρα μας επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από το τι είναι το Θέατρο Δρόμου κι ευχόμαστε ότι το Φεστιβάλ θα βοηθήσει ώστε να ξεκαθαριστούν λίγο τα πράγματα. Δυστυχώς, δεν έχουμε την παράδοση άλλων χωρών και συχνά στη δική μας χώρα το Θέατρο Δρόμου εμφανίζεται αρκετά υποτιμημένο. Πρόκειται όμως για θεατρική δράση με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα μιας μουσειακής αντίληψης της κουλτούρας».

Οπως ανέφερε ο Ν. Χατζηπαππάς, πεδίο δράσης του Street Theatre είναι φυσικά ο δημόσιος χώρος, όμως «δεν αρκεί κάποιος να είναι ζογκλέρ ή να παίζει απλώς μουσική ώστε να χαρακτηριστεί αυτό Θέατρο Δρόμου. Μια τέτοια δράση πρέπει να είναι κάτι πιο σύνθετο, να διαθέτει θεατρικότητα και κάποια αφήγηση. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η σχέση του καλλιτέχνη, του περφόρμερ με το κοινό μέσα στον δημόσιο χώρο όπου πραγματοποιείται η δράση του».

Το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά κι έχει ποικίλες αφετηρίες, στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο. Αποπειράται κάθε φορά τη μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνώντας με το κοινό και παρεμβαίνοντας με έναν τρόπο άμεσο και δυναμικό στον δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης. Ενας από τους στόχους του είναι να αναδείξει το περιβάλλον της πόλης σε χώρο θεατρικής δράσης. Ο δρόμος και η αρχιτεκτονική της πόλης μεταμορφώνονται σε κυρίαρχη σκηνογραφία.

Ενας από τους βασικούς στόχους των διοργανωτών του Φεστιβάλ είναι βέβαια η καθιέρωσή του ως θεσμού: σύντομα να μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική διοργάνωση πολιτισμού, αλλά και επένδυση, πολιτιστική, τουριστική και οικονομική – δεδομένης και της επικοινωνιακής δυνατότητας και προσέγγισης σε ένα ευρύτατο κοινό, ανεξάρτητα από την προέλευση, την ηλικία και τη γλώσσα του.

Δύο ενότητες

Ετσι, λοιπόν, για πέντε ημέρες, μικρά και μεγάλα θεάματα δρόμου θα παρουσιαστούν σε χώρους γύρω από την Ακρόπολη. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου και οι δράσεις θα εξακτινωθούν στην Ερμού (κοντά στην Πλατεία Συντάγματος), στην Καπνικαρέα, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο, στην Αποστόλου Παύλου, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στην Πλατεία Κλαυθμώνος καθώς και στην Πλάκα. Εκτός από τις καθαυτό παραστάσεις θεάτρου δρόμου, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, χοροθεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, κουκλοθέατρο καθώς και μικρές μουσικές μπάντες.

Το Φεστιβάλ έχει δύο ενότητες: το κεντρικό (main) και το ελεύθερο (open). Στο πρώτο θα συμμετέχουν είκοσι δύο επιλεγμένες ομάδες, ελληνικές και ξένες, ενώ το open είναι πιο ελεύθερο και θα συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απ’ όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του Θεάτρου Δρόμου. Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και θα δοθούν τέσσερα βραβεία. Για το κεντρικό πρόγραμμα υπάρχουν δύο ισότιμα βραβεία. α) Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης», β) Βραβείο «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο». Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ έκαστο. Ενα βραβείο θα δίνεται αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα και θα συνοδεύεται από πρόσκληση σ’ ένα Διεθνές Φεστιβάλ του εξωτερικού. Για τη φετινή περίοδο έχει οριστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου «Puppet Fair», που πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ενα τέταρτο βραβείο θα απονέμεται σε ομάδα ή καλλιτέχνη του open προγράμματος, που θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το Κεντρικό Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς και χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Τα βραβεία θα απονέμουν δύο επιτροπές από καταξιωμένες προσωπικότητες της Τέχνης και του Θεάτρου. Η πρωτοβουλία για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ανήκει στην ομάδα Θεάτρου Δρόμου Helix και στον Νίκο Χατζηπαππά.

Οσοι, λοιπόν, πέσετε πάνω σε κάποια ομάδα που κάνει τα… τρελά της στη «μέση του δρόμου», μην παραξενευτείτε. Απλώς διασκεδάστε το. Μετεκλογική περίοδος έρχεται, το έχουμε ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή