Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από έναν… τσοπάνη

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από έναν… τσοπάνη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΗ. Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής βασισμένο στον Κώδικα… Κοπαδικής Κυκλοφορίας προτείνει ένας «Τροχονόμος στα κατσάβραχα» (εκδ. Κέδρος). Ο Φρίξος ο Σφυρίχτρας είναι ο ήρωας του πιο πρόσφατου βιβλίου του Πάνου Χριστοδούλου. Ο μικρός τσοπάνης ζει στα Ανω Κατσάβραχα, ένα χωριό που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος των… προβάτων, το οποίο λύνει εφαρμόζοντας τον δικής του εμπνεύσεως κώδικα, όπου, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα έχουν τα πρόβατα που έρχονται από δεξιά! Παράλληλα, ο Φρίξος έχει μια χρήσιμη ιδιομορφία, που του χάρισε το προσωνύμιο «Σφυρίχτρας»: αντί να κλαίει, σφυρίζει. Ετσι, όντας ο καλύτερος τροχονόμος, φθάνει κάποτε η στιγμή που καλείται να δώσει λύση σε μια πόλη όπου κουμάντο κάνουν τα αυτοκίνητα, βοηθώντας τους παγιδευμένους στη χώρα της Σφυρίχτρας οδηγούς να θυμηθούν την παιδική τους ηλικία και κατόπιν, πώς να κάνουν ποδήλατο.

«Η καθημερινή ταλαιπωρία που υφίσταμαι ως πεζός στην πρωτεύουσα στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον «Τροχονόμο»», λέει στην «Κ» ο Πάνος Χριστοδούλου, «ιδιαίτερα εξαιτίας των αμέτρητων οδηγών που μας εμποδίζουν να διασχίσουμε έναν δρόμο, αφού δεν σταματούν όταν ανάψει κόκκινο και παρκάρουν στα πεζοδρόμια». Ο ίδιος γίνεται συχνά αποδέκτης της επιθετικής συμπεριφοράς άλλων οδηγών, όταν δίνει προτεραιότητα στους πεζούς. «Πολλές φορές ακούω κορναρίσματα και βρισιές όταν σταματάω στις διαβάσεις», λέει. Με τέτοιες συμπεριφορές, ίσως δεν ηχεί παράλογο στ’ αυτιά του το ερώτημα που του έχουν απευθύνει παιδιά φίλων, αν δηλαδή είναι πιο εύκολο να κάνει κάποιος τον τροχονόμο στα… πρόβατα, παρά σε ανθρώπους και αυτοκίνητα. Η απάντηση, δύσκολη, όπως και η υλοποίηση κατά καιρούς εξαγγελιών για ποδηλατοδρόμους και παρεμβάσεων υπέρ μιας πόλης φιλικότερης στους κατοίκους της. «Δυστυχώς, αντί να δημιουργούνται χώροι πρασίνου, όπου θα είχαν θέση και τα ποδήλατα, καταστρέφονται ακόμη και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, ενώ επιτρέπεται αλλά υπό πολύ ειδικές συνθήκες η μεταφορά των ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς», προσθέτει. «Κι εμείς, όμως, αντιμετωπίζουμε ως γραφικές τις εκάστοτε κινήσεις πολιτών που προσπαθούν να διασώσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους αυτής της πόλης», καταλήγει.

Παιδικά βιώματα

Το βιβλίο χαρακτηρίζουν οι εικόνες. Οχι μόνον εκείνες που δημιούργησε η Ελληνοαυστραλή εικονογράφος Κάρολαϊν Ο’ Νιλ, αλλά και φανταστικές, όπως εκείνη με τους οδηγούς που έχουν παγιδευτεί στη χώρα της Σφυρίχτρας και προσπαθούν να θυμηθούν πώς να κάνουν ποδήλατο. «Αυτή η σκηνή περιλαμβάνει πολλά παιδικά μου βιώματα, όπως επίσης οι αναμνήσεις του οδηγού με τον παππού του να πηγαίνουν με τα ξαδέλφια του για μπάνιο και τη γιαγιά του που φτιάχνει τις καλύτερες τηγανητές πατάτες!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή