ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κατά Μπερλουσκόνι οικογενειακή Βίβλος

Η υψηλή δημοτικότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία προκαλεί μεγάλη εντύπωση ακόμα και στους συνηθισμένους στον πολιτικό αμοραλισμό, όπως οι Ελληνες. Πρόσφατο άρθρο της Ιταλίδας δημοσιογράφου Μαρία Λάουρα Ροντοτά στον «Guardian» σκιαγραφεί την αιτία αυτού του ομολογουμένως παραδόξου.

Το 80% των Ιταλών ανδρών (ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων) ενημερώνεται από τα κανάλια του Μπερλουσκόνι, όπου ταυτοχρόνως αποθαυμάζει το θέαμα των ημίγυμνων ναζιάρικων στάρλετ που παρελαύνουν κοπαδιαστά. Ταυτόχρονα, θεωρεί απολύτως φυσικό (σαν τους χυμούς του περιπτέρου) ότι οι γυναίκες πρέπει να εργάζονται υπερωρίες εκτός (εφόσον το επιλέξουν) και, κυρίως, εντός σπιτιού, καθότι οι ίδιοι σπανίως μαγειρεύουν κι ακόμα λιγότερο φροντίζουν τα παιδιά τους. Απόλυτα φυσιολογικό και διαδεδομένο είναι επίσης να έχουν σύζυγο και ερωμένη, εξ ου και απολαμβάνουν τις σκαμπρόζικες περιπέτειες του πρώην κονφερανσιέ σε κρουαζιερόπλοια.

«Κάποια στιγμή οι Ιταλίδες γυναίκες συνειδητοποιήσαμε ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια μάχη κατά του Μπερλουσκόνι, αλλά κατά των φίλων, συντρόφων, συναδέλφων και αφεντικών μας, οι οποίοι μπορούν ευκολότατα να είναι οικογενειάρχες και πλεϊμπόι κατά συρροήν», υπογραμμίζει με πόνο η Ροντοτά. Γιατί, στην ουσία, στήριξη στον Μπερλουσκόνι δεν προσφέρουν μονάχα οι ψηφοφόροι του, αλλά και όσοι δηλώνουν αντιμπερλουσκονικοί, ενώ ταυτόχρονα εγκρίνουν τον υποτιμητικό και σεξιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες, ή όσοι αναπαράγουν το απάνθρωπο χιούμορ του εις βάρος των γυναικών.

Ολα τούτα σας φαίνονται οικεία; Κι όμως, οποιεσδήποτε ομοιότητες με πρόσωπα και πράγματα της μεταπολιτευτικής ελληνικής πραγματικότητας είναι οπωσδήποτε συμπτωματικά…

Τα συμπτώματα, πάντως, με κυριότερο τον φόβο, στιγματισμού ως ανέραστες φεμινίστριες, που εμποδίζουν τις γυναίκες να αντιδράσουν, προμηνύουν ένα οπωσδήποτε ζοφερό μέλλον.