ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίβερπουλ, του λιμανιού τα καλντερίμια

Ο εγγλέζικος σαρκασμός δεν σε κουράζει ποτέ. Στον ταζμαχαλικών διαστάσεων Αγγλικανικό Καθεδρικό το εκκλησιαστικό όργανο συνοδεύει την παιδική χορωδία, ενώ ακομπανιάρουν τα πιατάκια και οι κούπες που τακτοποιούν άτσαλα οι σερβιτόροι στο ντελικάτο cafe – μέσα στο ναό.

Δίπλα στο μανουάλι, το διαφημιστικό ταμπλό για το κέικ σοκολάτα συνοδεύεται από τη σπαρταριστή λεζάντα «Θεϊκό». Λίγο πιο πέρα, ο βομβαρδισμένος ναός του St. Luke με το θλιμμένο κέλυφος, φιλοξενεί στο κουφάρι του μια απρόσμενη κατάσταση: υποβλητική ambience μουσική, ζωγραφικοί πίνακες κρεμασμένοι στα καρβουνιασμένα παράθυρα, ηλιοτρόπια παραταγμένα σαν σε στρατηγική επιθεώρηση, προβολές βωβού σινεμά και πάνω για σκέπη το συννεφιασμένο ουρανί. Αλλαγή σκηνικού. Κόκκινα τούβλα με κηπάκια 3×5 εναντίον παραλιμάνιων flats με θηριώδεις σαλονοτζαμαρίες «μόνο 90.000 λίρες» και θέα στα αναζωογονημένα docks. Η ξακουστή τετράς του λιμανιού είναι παντού, οι πενιές των Beatles καταπραΰνουν στο Ανφιλντ την κερκίδα, διασκεδάζουν τους γκριζαρισμένους νοσταλγούς στην υπόγα του μυθικού Cavern club, και πάντα στα indie bars θα σφηνωθεί ένα τρίλεπτο διαμάντι τους ανάμεσα σε Kasabian και Blur (ναι, παίζονται ακόμα και αυτοί).

Η ντόπια Tate Gallery ετοιμάζει Rothko για τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά στους Λιβερπουλιανούς με τους scouser ιδιωματισμούς – οι pubs να είναι καλά και αυτή η ζωοφόρος διάθεση για ακομπλεξάριστη συζήτηση με τον άγνωστο διπλανό. Ακόμα κι αν οι «γαλαζοαίματοι» της Εβερτον έχουν ρίξει τετραπλή φάπα στην ομάδα, μια τσάρκα στη Fleet street και τα σοκάκια γύρω αρκεί για να σβήσει τους συναισθηματικούς μώλωπες. Εδώ τα βράδια έχουν κάτι από την οργιώδη κάψα των δρόμων της Νέας Υόρκης των σέβεντις (όπως μας την έχει σερβίρει το αμερικάνικο σινεμά και οι φάνκι διηγήσεις). Τα κορίτσια-birdies εμφιαλώνονται σε εξοντωτικά μίνι φορέματα, η γυαλάδα στο μάτι τους προδίδει skunk και επικάλυψη φτηνή μπίρα.

Η νυχτερινή έξοδος γίνεται με dance αυτοσκοπό και no future συμπεριφορές, ενώ στο βάθος του ολογράμματος ο κατρακυλών πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ψαλιδίζει 2,5 δισ. λίρες από την Παιδεία. Αλκοόλ αυστηρώς μόνο μέσα στα μαγαζιά, τσιγάρο φυσικά μόνο έξω, η γκρίνια των «παλιών» για τη χαμένη καπνιστή ντεκαντάνς των pubs είναι μάλλον άστοχη.

Η πειθαρχία στους νέους κανόνες είναι τσιμεντένια – κι αν χρειαστεί οι λαχανί μπόμπηδες με τα ξύλινα κλομπ και τα πραξιτέλεια αλόγατα το κάνουν πιο σαφές.

Ενα σύντομο magical mystery tour που δείχνει πόσο μετέωρη χαρά δίνει το να είσαι ζωντανός στην πλέον καλπάζουσα πόλη της Αλβιώνας.