Τα κορίτσια που ήδη «μεγάλωσαν»

Τα κορίτσια που ήδη «μεγάλωσαν»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει πιο τρομακτική εικόνα από ένα κορίτσι 10 ή 12 χρόνων, με ρουζ στα μάγουλα, τονισμένα μάτια και κραγιόν στα χείλη. Δεν μιλάμε για τα ξανθά μοντέλα με τις μπούκλες που περιφέρονται με τη μαμά από κάστινγκ σε κάστινγκ για να διαφημίσουν από φρουτόκρεμες και καλσόν μέχρι παπούτσια και γούνες… Αλλά τις σύγχρονες Λολίτες, τα κορίτσια που μας κάνουν να σαστίζουμε κάθε φορά στην παρέλαση, με τις μίνι φούστες, το διχτυωτό καλσόν και τα στιλέτο, τις κοπέλες που πηγαίνουν στο σχολείο με τσάντα Χάνα Μοντάνα, γκλίτερ στα βλέφαρα και ανταύγειες, τα πρότυπα ζωής που μέχρι τώρα βλέπαμε στο σινεμά, σαν εξαιρέσεις, σαν παραδείγματα προς αποφυγή, σαν σενάρια επιστημονικής… ενηλικίωσης και τώρα όχι μόνο τα βιώνουμε. Δεν το καταλαβαίνουμε καν… Χαμένη νεότητα. Οχι, όχι, δεν θα μιλήσουμε για κλισέ περί χαμένης αθωότητας. Αλλά για παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν, όχι για να φορέσουν τα τακούνια της μαμάς, αλλά γιατί δεν τους επιτρέπεται να συμπεριφέρονται σαν παιδιά. Τα κορίτσια ειδικά βομβαρδίζονται από εικόνες γυαλιστερές, εικόνες πλασματικές, γίνονται ερωτικά αντικείμενα πόθου, χωρίς τίποτα να μπορεί να μας σοκάρει πλέον.

Χιονάτη με δωδεκάποντο

Βλέπουμε διαρκώς νεαρά κορίτσια που μετατρέπονται σε σύμβολα του σεξ κι εμείς απλώς τα παρατηρούμε. Οπως έκανε ο Κέβιν Σπέισι με τη Μένα Σουβάρι στο «American Beauty». Στο σινεμά. Μα τώρα στα γενέθλια της κόρης σου θα πρέπει να περιμένεις ότι θα σου φέρουν σετ μακιγιάζ για δώρο, ροζ πλαστικά πέδιλα με φτερά, μίνι φούστες, μπλούζες με στρας και παγιέτες. Κι ας σβήνει τα πέντε ή τα έξι κεράκια στην τούρτα.

Ακόμη και τη στολή της Χιονάτης ή της Σταχτοπούτας να αγοράσεις για τις Απόκριες, στο σετ θα βρεις ασορτί παπούτσια με τακούνια. Γιατί, αν δεν το θυμάστε, το γυάλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας ήταν τουλάχιστον 12ποντο(!) Αλλά το πρόβλημα μας δεν είναι οι Απόκριες. Είναι ότι τα κορίτσια ποζάρουν πλέον στον καθρέφτη όλες τις ημέρες του χρόνου σαν να ήταν Απόκριες. Με κολάν, μποά και περιποιημένο μανικιούρ-πεντικιούρ. Και στην πραγματικότητα νομίζουν ότι μιμούνται τις κούκλες τους, τις ηρωίδες τους, τις ζωγραφιές από τα βιβλία τους, τα παιδικά περιοδικά, τα dvds που παρακολουθούν, τις ταινίες που βλέπουν. Μεταμορφώνονται σε Bratz, Barbie, Totally Spies.

Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει όμως τίποτα πια. Εδώ και λίγο καιρό, το μικρό σέξι κορίτσι κάνει την εμφάνισή του παντού. Στα media δηλαδή. Βλέπουμε τη Μάιλι Σάιρους (λέγε με Χάνα Μοντάνα) να φωτογραφίζεται στο Vanity Fair στα 15 της γυμνή με ένα σεντόνι αλά Μέριλιν. Κάθε φορά που η Εμα Γουάτσον εμφανίζεται στο κόκκινο χαλί, ανεβαίνουν οι πωλήσεις των ειδικών αξεσουάρ μαλλιών, γιατί όλα τα κορίτσια ονειρεύονται να ξυπνάνε και να κοιμούνται με τα μαλλιά της. Και βέβαια μην ξεχνάμε και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η οποία, ήδη από τα 16 της, «αποδομούσε» τη στολή του σχολείου για να κάνει τη μικρή της επανάσταση και να βρει πολλές θαυμάστριες να την ακολουθήσουν. Οπως γίνεται πάντα. Μικρές Λολίτες. Εξαιρετικά νέες και προκλητικές μαζί.

Πώς φτάσαμε όμως έως εδώ; Η αυθεντική Λολίτα (η 12χρονη πρωταγωνίστρια στο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ και αργότερα στο φιλμ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ) δεν είχε καμία σχέση μάλλον με τη σημερινή. Ηταν ένα θύμα του πατριού της, χωρίς δύναμη να αντιδράσει…

Εμείς πάλι, μπορούμε να αντιδράσουμε. «Φέρτε πίσω τις σχολικές στολές για τις μικρές Λολίτες», έγραφε η εφημερίδα Daily Telegraph σε ένα κείμενο όπου περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα αποκαλυπτικά συνολάκια που επιλέγονται για την πασαρέλα στο προαύλιο. Πού να μεγαλώσουν λίγο ακόμη και να ανακαλύψουν ταινίες του παρελθόντος, τι έχουν να φορέσουν… Και -το χειρότερο- να κάνουν…

Σύμβολα του σεξ από νωρίς

Θυμηθείτε τη Σίρλεϊ Τεμπλ να υποδύεται στην ταινία του 1933, «Polly Tix in Washington» μια 4χρονη(!) ιερόδουλη… Το περίεργο είναι ότι πολλές ηθοποιοί ξεκίνησαν από νωρίς την καριέρα τους σαν σύμβολα του σεξ. Η 14χρονη Τζόντι Φόστερ στον «Ταξιτζή», η 12χρονη Μπρουκ Σίλντς στην «Κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης», ακόμη και η Πενέλοπε Κρουζ είχε εμφανιστεί σε μια γαλλική σαπουνόπερα στα 13 της χρόνια («Serie Rose») σαν νυμφίδιο.

Δεν χρειάζεται να πάμε τόσα χρόνια πίσω. Αρκεί να παρακολουθήσουμε οποιαδήποτε επίδειξη μόδας. Αν βλέπατε τις επιδείξεις αυτές τις ημέρες στις Εβδομάδες Μόδας, πρώτα στη Νέα Υόρκη, μετά στο Λονδίνο, τώρα στο Μιλάνο και αμέσως μετά στο Παρίσι, θα παρατηρούσατε πανέμορφα κορίτσια χωρίς ατέλειες. Αν ζητούσατε τις καρτέλες τους από τα πρακτορεία θα διαπιστώνατε ότι σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για κορίτσια 12, το πολύ 15 χρόνων που κάνουν… κοπάνα από το σχολείο για να ξεκινήσουν μια λαμπρή καριέρα. Με το πρώτο τους εξώφυλλο, θα υποδύονται άλλοτε τον ρόλο της εικοσάρας και άλλοτε της αθώας μαθήτριας.

Ολα έχουν να κάνουμε με αυτή την υστερία γύρω από την τελειότητα, την αθάνατη ομορφιά, την εμμονή με τη νεότητα. Τα περισσότερα μοντέλα στην πασαρέλα ανήκουν ηλικιακά στο γκρουπ 14-19 χρόνων και είθισται να χρησιμοποιούνται σε νουάρ διαφημιστικές ιστορίες με σεξουαλικά υπονοούμενα. Για να διαφημίσουν στιλέτο και τσάντες. Την ίδια στιγμή που βλέπουμε «μεγαλοκοπέλες» να παλιμπαιδίζουν με γλειφιτζούρια, αλογοουρές και κάλτσες μέχρι το γόνατο, αγκαλιά με αρκουδάκια για ανδρικά περιοδικά. Η παιδικότητα πουλάει. Οι σχεδιαστές μόδας και οι υπεύθυνοι καλλυντικών «φροντίζουν» τις μελλοντικές τους πελάτισσες. Εμείς πάλι μπορούμε αντί να αγοράζουμε -για τις Απόκριες- στολές «αυστηρά ακατάλληλες», να τους επιτρέψουμε να ανακαλύψουν τη σεξουαλικότητα τους όταν είναι έτοιμες. Η Μαντόνα χόρεψε με τσιχλόφουσκα κι έπαιξε σχοινάκι στα 50 της. Δεν τους ευχόμαστε το ίδιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή