ΑΠΟΨΗ : Αδόμητοι και ελεύθεροι, αδιαπραγμάτευτες αξίες

ΑΠΟΨΗ : Αδόμητοι και ελεύθεροι, αδιαπραγμάτευτες αξίες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τις ολυμπιακές υποδομές και τους ελεύθερους χώρους, όχι σαν κοινωνικά αγαθά, αλλά σαν προϊόντα επιχειρηματικού κέρδους. Ακολούθησε την τακτική της απαξίωσής τους, ώστε τελικά να ξεπουληθούν όσο όσο. Εχουμε απολύτως διαφορετική αντίληψη, για το τι πρέπει να συμβεί στο τόξο Μοσχάτου – Ελληνικού, αλλά και για το πώς. Για μας, οι όροι «αδόμητοι» και «ελεύθεροι» δεν έχουν απαξία, ούτε αποτελούν ευκαιρία για να μετατραπούν σε δομημένους και κατειλημμένους. Οι όροι αυτοί είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αξία του αδόμητου είναι η ανάγκη που έχει ολόκληρη η Αττική να αποκτήσει και πάλι ενεργητική σχέση με τη θάλασσά της. Αξία του ελεύθερου είναι αυτή η σχέση να προσκαλεί τους πολίτες στο θαλάσσιο μέτωπο. Αυτές οι ανάγκες ικανοποιούνται μόνον με μία εξέλιξη, η οποία για μας αποτελεί και τη νέα προοπτική της Αττικής: ενιαίο, ανοικτό μέτωπο που συμπεριλαμβάνει φυσικά τον Αγιο Κοσμά. Μιλάμε για έναν υπερτοπικό πνεύμονα που διασυνδέεται με ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους, με πράσινο που φύεται στην περιοχή, με υπαίθριους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, με σχολές κολύμβησης για τους θερινούς μήνες, με διαδρομές περιπάτου. Ενα πάρκο, κοιτίδα μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού, οι ηλεκτρικές ανάγκες του οποίου, καλύπτονται από το αιολικό και ηλιακό μας δυναμικό.

Και προχωράμε στο πώς. Οι εργασίες αξιοποίησης ακολουθούν αυστηρά τους πρότυπους εργοταξιακούς κανόνες της Ε.Ε. για τις μικρότερες οικολογικές συνέπειες και τον μέγιστο οικολογικό έλεγχο. Οσοι, στην παραπάνω αξιοποίηση, προβάλλουν το ζήτημα του κόστους, και μάλιστα για ένα Λεκανοπέδιο που έχει χάσει τον ορίζοντά του, αλλά και πρόσφατα τα δάση του, απαντώ: η προβολή του κόστους, ως επιχείρημα εναντίον της διάσωσης δημόσιων αγαθών, είναι μια κουβέντα που στην πολιτική δεν χωράει.

Πολιτική, όμως, είναι και πρέπει να είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας γης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτοί οι όροι αποτελούν και τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αξιοποίηση και στο ξεπούλημα. Ανάμεσα στο όφελος των πολιτών και στο όφελος των εργολάβων.

*Η Σοφία Σακοράφα είναι υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή