Ανάγνωση της διαδρομής του Δ. Α. Φατούρου

Ανάγνωση της διαδρομής του Δ. Α. Φατούρου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο κτίριό του στην οδό Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), την έκθεση αρχιτεκτονικής του Δ. Α. Φατούρου.

Στην έκθεση, που επιμελήθηκαν ο Λόης Παπαδόπουλος και η Σοφία Τσιτιρίδου, επιχειρείται μια «ανάγνωση» της αρχιτεκτονικής διαδρομής του Δ. Α. Φατούρου μέσα στις δεκαετίες κατά τις οποίες διαμορφώθηκε το έργο του.

Το συνεχιζόμενο έργο του Δ. Α. Φατούρου, συμπεριλαμβανομένων των δυο νέων βιβλίων του, που εξέδωσε εντός του 2008, καθώς και των δύο εν εξελίξει αρχιτεκτονικών μελετών του, αναμένεται «να προσδώσει στην έκθεση ένα δυναμικό χαρακτήρα εργαστηρίου έρευνας και κριτικής συζήτησης των νοημάτων, που σήμερα δύναται να φέρει η αρχιτεκτονική».

Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται η αρχιτεκτονική δημιουργία του Δ. Α. Φατούρου. Πιο συγκεκριμένα, το αρχιτεκτονικό του έργο, και η θέση που το έργο αυτό κατέχει στη διαμόρφωση του Ελληνικού Μεταπολεμικού Αρχιτεκτονικού Μοντερνισμού· επίσης τα βιβλία και τα κείμενα Αρχιτεκτονικής Κριτικής και Θεωρίας, που έχει συγγράψει ο Δ. Α. Φατούρος, τα οποία στοιχειοθετούν την πρωταγωνιστική εμπλοκή του στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, καθώς και τον μετατοπιζόμενο ρόλο της αρχιτεκτονικής μέσα στους μεγάλους κοινωνικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Η έκθεση υπόσχεται, βέβαια, και να περάσει στο κοινό της τον εγγενή ριζοσπαστισμό και τον εκφραστικό πειραματισμό, που διαπερνά τη σκέψη και τις διατυπώσεις του αρχιτέκτονα, τόσο στο κριτικό και θεωρητικό έργο του, όσο και στις εφαρμοσμένες μελέτες του. Διάρκεια έως και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή