Νέες εκδόσεις

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤζΩΝ ΦΩΟΥΛΣ

Ενα καπρίτσιο

μετ. Φαίδων Ταμβακάκης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 531

Απρίλιος 1736, παραμονή Πρωτομαγιάς. Πέντε έφιπποι ταξιδιώτες -ο γιος ενός αριστοκράτη, ο κωφάλαλος υπηρέτης του, μια πόρνη και δύο ηθοποιοί- καλπάζουν με κατεύθυνση ένα πανδοχείο της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Λίγο αργότερα, ο υπηρέτης θα βρεθεί κρεμασμένος στο δάσος με ένα μπουκέτο βιολέτες στο στόμα. Οι υπόλοιποι έχουν εξαφανιστεί. Ο δικηγόρος Αίυσκοφ αναλαμβάνει την έρευνα για λογαριασμό ενός αριστοκράτη. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή του αισθηματικού διαφωτισμού ανάμεσα στην Αγγλική Επανάσταση του 1688 και την Γαλλική του 1789.

ROBERTO ΒΟLΑΝΟ

Τηλεφωνήματα

μετ. Εφη Γιαννοπούλου

εκδ. Αγρα, σελ. 304 – 18 ευρώ

Το καλό διήγημα, έλεγε ο Χέμινγουεϊ, πρέπει να είναι σαν το παγόβουνο: το τμήμα που φαίνεται να είναι πάντοτε μικρότερο από αυτό που μένει αόρατο κάτω από το νερό και προσδίδει ένταση, μυστήριο, δύναμη και νόημα σε αυτό που πλέει στην επιφάνεια. Τα 14 διηγήματα αυτού του βιβλίου ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. Τροφοδοτούνται, όμως, και από άλλο ένα ρεύμα μέσα στο οποίο πλέει ο συγγραφέας τους: ότι η μυθοπλασία είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητας.

ΜΕΧΜΕΤ ΜΟΥΡΑΤ ΣΟΜΕΡ

Το φονικό φιλί

μετ. Ιω. Τσάκωνα

εκδ. Πατάκη, σελ. 336 – 15,50 ευρώ

Οταν η Μπουσέ, μια αξιαγάπητη, αλλά και ελαφρόμυαλη, τραβεστί, βρίσκεται δολοφονημένη στο διαμέρισμά της, κανείς δεν διακρίνει ομοιότητες με τον φόνο μιας φιλήσυχης γριούλας. Οσο ασύνδετες μοιάζουν στην αρχή, τόσο μπλέκονται στη συνέχεια αυτές οι δύο δολοφονίες, αναδεικνύοντας τον βρώμικο ρόλο της Μαφίας της Κωνσταντινούπολης, της λογοκρισίας του Τύπου, αλλά και ενός συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία.

ΜΑΡΕΚ ΚΡΑΓΙΕΦΣΚΙ

Το σημάδι του σκορπιού

μετ. Ιρένα Σελάγκιεβιτς – Ελλενίκος, Γωγώ Αρβανίτη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 344 – 18 ευρώ

Πολωνία, Μπρεσλάου, 1933. Τα πτώματα μιας βαρονέσσας και της γκουβερνάντας της κείτονται στο βαγόνι ενός τρένου. Σκορπιοί στριφογυρίζουν στην ανοιγμένη κοιλιά της δεκαεφτάχρονης. Στον τοίχο θα βρεθεί γραμμένο με αίμα ένα σημείωμα σε άγνωστη ανατολίτικη γλώσσα. Ο διευθυντής της Δίωξης Εγκλήματος Εμπερχαρντ Μοκ καλείται μαζί με τον Χέρμπερτ Ανβαλντ να ανακαλύψει τόσο το κίνητρο όσο και την ταυτότητα του δολοφόνου. Η εξιχνίαση όμως ενός μυστηρίου δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα στο Μπρεσλάου, το οποίο ζει υπό τη σκιά της Γκεστάπο.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ

Περί αληθείας και ψεύδους υπό εξωηθική έννοια

μετ. Πέτρος Γιατζάκης

επιμ. Αλέξανδρος Νεχαμάς

εκδ. Εκκρεμές, σελ. 136 – 14,20 ευρώ

Το βιβλίο αποτελείται από τα σκαριφήματα με τα οποία ο Νίτσε γέμιζε τα σημειωματάριά του, με περιστασιακές και ασυστηματοποίητες σκέψεις και σχεδιάσματα για βιβλία, περιγράμματα ερευνητικών προγραμμάτων και πρόχειρα προσχέδια δοκιμίων. Για πολλούς αναγνώστες περιλαμβάνει τις πιο βαθυστόχαστες απόψεις του Νίτσε για τη σχέση ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην πραγματικότητα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΕΤRΑ ΤΗΟRΒRΙΕΤΖ

Συγκέντρωση – Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους

μετ. Ευαγγελία Γεωργούλα

εκδ. Αερόστατο, σελ. 144 – 12 ευρώ

Το 40% των παιδιών αντιμετωπίζει πρόβλημα συγκέντρωσης. Η προσοχή τους αποσπάται εύκολα από τα μαθήματά τους, αφαιρούνται και χάνονται στις σκέψεις τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η απόδοσή τους στο σχολείο. Το βιβλίο της συγγραφέως σε θέματα υγείας, Πέτρα Τόρμπριτζ, προσφέρει στους γονείς τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης μαθησιακής δυσκολίας.

ΛΕΞΙΚΟ

DΟΜΙΝΙQUΕ URVOY & MARIE-THERESE URVΟΥ

Ισλάμ

Λέξεις-Εννοιες-Σύμβολα

μετ. Μαρία Μαλαφέκα

εκδ. Κέδρος, σελ. 206 – 12 ευρώ

Τι πραγματικά γνωρίζουμε στον δυτικό κόσμο για το Ισλάμ; Πόσο οι αντιλήψεις μας εδράζονται σε στερεότυπα για τη σύγκρουση των πολιτισμών ή στη σύγχυση ανάμεσα στο θρησκευτικό δόγμα και στην πολιτική ιδεολογία; Ο τόμος καλύπτει μια μακρά χρονική περίοδο και μπορεί να αναγνωστεί είτε ως λεξικό είτε ως μελέτη. Ο στόχος του είναι διττός: αφενός να συμβάλλει στην κατανόηση του Ισλάμ και αφετέρου να συνεισφέρει σε μια από τις πλέον επίμαχες συζητήσεις – αντιπαραθέσεις της εποχής μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΓΓΕΛΟΣ

Από την camera obcura… στο CCD

εκδ. Studio University Press, σελ. 236 – 22 ευρώ

Το κύριο μέρος του βιβλίου αφορά τα βήματα που έκανε η φωτογραφία μέχρι σήμερα, με έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη. Οι εθνικές φωτογραφικές βιομηχανίες αναλύονται με άξονα την ιδιαίτερη χρονική στιγμή και τον τρόπο που συνέβαλαν στη συνολική ανάπτυξη της φωτογραφίας. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και στις πρόσφατες εξελίξεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή