Η ζωή του Ινγκμαρ σκόρπισε…

Η ζωή του Ινγκμαρ σκόρπισε…

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ. Αντικείμενα από μια ζωή γεμάτη δυνατές συγκινήσεις, δημοπρατήθηκαν χθες σε μια πώληση που έγινε χωρίς ίχνος συναισθηματισμού. Η απουσία του μάλιστα επιβλήθηκε από τον ίδιο τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, στον οποίο ανήκαν τα 337 αντικείμενα, που δημοπρατήθηκαν χθες στη Στοκχόλμη από τον οίκο Βukowski’s.

Στη διαθήκη του, ο σπουδαίος Σουηδός δημιουργός, που πέθανε το 2007, έγραφε ότι θέλει να πουληθούν τα πάντα. «Αυτή είναι η επιθυμία μου και δεν πρέπει να προκαλέσει καμία συζήτηση ή συναισθηματική αναστάτωση», ανέφερε.

Το ενδιαφέρον για τη συλλογή αντικειμένων του Ινγκμαρ Μπέργκμαν υπήρξε τεράστιο και απλώς και μόνον ο κατάλογος της δημοπρασίας μετατράπηκε σε χρόνο μηδέν σε συλλεκτικό αντικείμενο.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που δημοπρατούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, βρίσκονται η Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για τη «Φθινοπωρινή σονάτα», το πιστοποιητικό της υποψηφιότητας Οσκαρ για τις «Αγριες φράουλες», το γραφείο του, στο οποίο έγραψε τα περισσότερα σενάριά του, τα πιόνια από το σκάκι που χρησιμοποιήθηκε για τη σκηνή του θανάτου στην «Εβδομη σφραγίδα», ανέκδοτες φωτογραφίες, όπως ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο του Μπέργκμαν από τον Ιρβινγκ Πεν και μια λιθογραφία που απεικονίζει τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ, φιλοτεχνημένη από τον Εντβαρντ Μουνκ.

Αυτό είναι και το ακριβότερο κομμάτι της δημοπρασίας, καθώς σύμφωνα με τον οίκο Bukowski’s, η εκτίμηση για την τιμή που μπορεί να πιάσει κυμαίνεται από τα 32.450 έως τις 41.700 ευρώ. Στον κατάλογο, ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητα αντικείμενα με τιμή έναρξης μόλις τα 50 ευρώ, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, σκίτσα, λάμπες… Ολόκληρη η ζωή του Μπέργκμαν και όλα, μα όλα τα πράγματα που τού ανήκαν, δημοπρατήθηκαν χθες στη Στοκχόλμη.

Αντιδράσεις

Η συλλογή των αντικειμένων του Μπέργκμαν δημοπρατείται από την οικογένειά του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ίδιου, όμως η δημοπρασία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Σουηδία. Σε συνέντευξή του σε σουηδική εφημερίδα ο βιογράφος του Μπέργκμαν, Μίκαελ Τιμ, δήλωσε ότι η δημοπρασία είναι «μια αποτυχία για τη σουηδική πολιτιστική πολιτική» και υποστήριξε ότι το κράτος θα έπρεπε να προηγηθεί και να κάνει ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει τη συλλογή των αντικειμένων του Μπέργκμαν στη χώρα.

Η απάντηση του σουηδικού υπουργείου Πολιτισμού ήταν ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει ήδη περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καθιερώσει το κινηματογραφικό φεστιβάλ Μπέργκμαν και να αγοράσει τα δικαιώματα ταινιών του. Ισως αυτό να προτιμούσε και ο ίδιος, παρά ένα μουσείο στο οποίο να εκτίθενται απλώς αντικείμενα που κάποτε χρησιμοποίησε και τα οποία μικρή σχέση είχαν με την τέχνη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή