Απρόσμενες καταστάσεις στα έργα του Ανίς Καπούρ

Απρόσμενες καταστάσεις στα έργα του Ανίς Καπούρ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. «Μου αρέσει πολύ η ιδέα του να πηγαίνεις κάπου με σκοπό να δεις κάτι που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με έναν ιδιαίτερο χώρο»… Ο Ανίς Καπούρ βέβαια δεν αργεί να διορθώσει τη φράση του, προσθέτοντας: «Ενα καλό έργο τέχνης πρέπει να μπορεί να σταθεί μόνο του».

Αυτά και άλλα πολλά για τον Ανίς Καπούρ στο εβδομαδιαίο περιοδικό Economist, αλλά και στην εφημερίδα Guardian, στην Independent, στην ιστοσελίδα Bloomberg… Ο μεγάλος Ινδός καλλιτέχνης βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας λόγω των πρόσφατων εγκαινίων της έκθεσής του στη Royal Academy του Λονδίνου. Γιατί αν είναι κάτι για το οποίο διακρίνεται ο Καπούρ, είναι η ικανότητά του να προσαρμόζει με έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο τα έργα του στον χώρο έκθεσής τους. Τόσο εντυπωσιακό, που όταν το 2002 είχε αναλάβει την ανάθεση του Turbine Hall του μουσείου Tate Modern, πάλι στο Λονδίνο, πολλοί είχαν αναρωτηθεί αν το Turbine Hall είχε σχεδιαστεί ειδικά για το έργο του Καπούρ και όχι το ανάποδο…

Η έκθεση διαρκεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, φιλοξενώντας και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη με την προοπτική να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένους χώρους της Βασιλικής Ακαδημίας. Αυτά αποτελούν και τα μεγαλύτερα σε διάσταση κομμάτια, τα οποία πολλές φορές αντανακλούν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου. Οπως κάνει άλλωστε και το πρώτο γλυπτό που συναντούν οι επισκέπτες της έκθεσης, στο προαύλιο του μουσείου, το «Tall Tree and the Eye», το οποίο αποτελείται από 76 αστραφτερές ανοξείδωτες σφαίρες, η καθεμία με διάμετρο ενός μέτρου. Οι καταγραμμένες εμπειρίες των επισκεπτών που διασχίζουν το προαύλιο μέσα από το γλυπτό περιγράφουν μια σουρεαλιστική κατάσταση αντανακλάσεων τόσο των επισκεπτών όσο και της προσόψεως του γνωστού μουσείου.

Ο Ανίς Καπούρ, στα 55 του χρόνια, είναι ο πρώτος εν ζωή καλλιτέχνης στον οποίο αφιερώνεται ολόκληρος ο βασικός όροφος της Βασιλικής Ακαδημίας, πράγμα που υπογραμμίζει την επιτυχή του καριέρα, που χαρακτηρίζεται από πωλήσεις σε δημοπρασίες που φτάνουν τα 3,8 εκατ. δολάρια, ενώ κάποιοι αναφέρονται και σε ακόμα μεγαλύτερα ποσά σε ιδιωτικές συναλλαγές. Είκοσι εξαιρετικά ταλαντούχοι τεχνίτες αποτελούν μέρος του εργαστηρίου του, πράγμα που του επιτρέπει να δημιουργεί τα μνημειώδη και πανάκριβα γλυπτά του… Και παρόλο που κάποιοι βρίσκουν την έκθεση «άνιση» ως προς το περιεχόμενό τους, όλοι συμφωνούν ότι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Με τη σειρά της, η Guardian περιγράφει την παρουσία του στη Βασιλική Ακαδημία σαν μια «πολύ φίνα αταξία», μια «εκρηκτική νέα έκθεση»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή