Το Σύμπαν που αγαπήσαμε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΣΡΤΡΟΝΟΜΙΑ. Φαντασμαγορικές εικόνες των πιο απόμακρων αντικειμένων του Σύμπαντος, τρισδιάστατες μαύρες τρύπες, πλανητικά νεφελώματα και σκουληκότρυπες, ένα ακριβές μοντέλο της διαστημοσυσκευής Cassini που στάλθηκε στον Κρόνο και τους δορυφόρους του είναι μερικά από τα εκθέματα που περιλαμβάνονται στη σημερινή, μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Ταξίδι στα Αδυτα του Σύμπαντος», η οποία πραγματοποιείται στο Πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού του 2009 ως Παγκόσμιου Ετους Αστρονομίας (ΙΥΑ 2009).

Πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση που δεν έχουμε την τύχη να βλέπουμε συχνά στη χώρα μας, με πολύπτυχο χαρακτήρα, καθώς θα συμπεριλάβει ομιλίες ανοιχτές στο κοινό, συναυλία αλλά και ειδικές προβολές.

Το «Ταξίδι» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Αμφιθέατρο οδ. Πειραιώς) και θα είναι ανοιχτό στο κοινό σήμερα από 5 μ. μ. έως 11 μ. μ. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (6 μ. μ. – 9 μ. μ.), εκλεκτοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Jean-Pierre Lebreton, Arthur Miller, Fiorella Lavado, Γιάννης Μπιτσάκης) θα μας ταξιδέψουν στα άδυτα του Σύμπαντος με εντυπωσιακές παρουσιάσεις όπως: «Από τη Γη στο Ηλιακό Σύστημα», «Στο Χωνευτήρι της Φύσης», «Ταξίδι Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους», «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ένας Αρχαίος Αστρονομικός Υπολογιστής που δεν Ηρθε από το Διάστημα». Το δεύτερο Μέρος της εκδήλωσης (9 μ. μ. – 10.30 μ. μ.) εξερευνά τη σχέση της αστρονομίας με την τέχνη και παρουσιάζει συναυλία για δύο πιάνα με παράλληλη προβολή σε γιγαντοοθόνη οπτικών εφέ βασισμένων σε εικόνες του Σύμπαντος, καθώς και προβολή της ταινίας «Titan-A Place Like Home?», η οποία βραβεύθηκε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Αστρονομική Ενωση (International Astronomical Union, IAU) ανακήρυξε το 2009 Παγκόσμιο Ετος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009). Το ΙΥΑ2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιείται ένας παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και της συμβολής της στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Το όραμα του Διεθνούς Ετους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και πάλι τη θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον ουρανό και έτσι να συμμετάσχουν με μια προσωπική αίσθηση δέους και ανακάλυψης.

Την επιμέλεια της σημερινής εκδήλωσης έχουν η αστροφυσικός δρ Ελένη Χατζηχρήστου και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τελεί δε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Εθνικής Επιτροπής IYA (Ιnternational Year of Astronomy) 2009 και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή