Ελληνικές ταινίες: δεν πάνε Θεσσαλονίκη, προβάλλονται Αθήνα

Ελληνικές ταινίες: δεν πάνε Θεσσαλονίκη, προβάλλονται Αθήνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Με το ζήτημα του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο να εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προβληθούν ελληνικές ταινίες στο επετειακό 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα τώρα, που η κατάσταση στον ελληνικό κινηματογράφο έχει γίνει ιδιαίτερα εκρηκτική, με πλήθος σκηνοθετών να αποχωρούν από την Εταιρεία Σκηνοθετών και κατηγορίες να εκτοξεύονται από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

23 ταινίες

Οπως ανακοινώθηκε από τους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, οι ελληνικές ταινίες που απέχουν φέτος από τα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Ελλη», στην Αθήνα, από τις 5 έως τις 11 Νοεμβρίου, σε μια διοργάνωση που έχει τον τίτλο «Fog Films» και θα περιλαμβάνει 23 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, δηλαδή οι περίπου 140 σκηνοθέτες, παραγωγοί και σεναριογράφοι, επαναλαμβάνουν τη θέση που δήλωσαν ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ότι δηλαδή δεν θα στείλουν «ούτε ένα καρέ ελληνικής ταινίας στα Κρατικά Βραβεία και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέχρι την ψήφιση νέου νόμου για τον ελληνικό κινηματογράφο».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των σκηνοθετών, η κίνησή τους δεν στρέφεται κατά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά επιδιώκει την προβολή των ταινιών ανεξαρτήτως φεστιβάλ και την πίεση προς την πολιτεία για την ψήφιση νέου νόμου για τον κινηματογράφο.

Την εβδομάδα των προβολών συνοδεύουν συζητήσεις, συναυλίες, πάρτι και χάπενινγκ για μια ουσιαστική κινηματογραφική γιορτή όπου κοινό και δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας. Το εισιτήριο θα είναι πέντε ευρώ, ενώ το εισιτήριο και για τις τρεις προβολές κάθε ημέρας κοστίζει οκτώ ευρώ.

Οι συμμετοχές

Οι ταινίες (Ελλήνων σκηνοθετών ή παραγωγών) που συμμετέχουν στην εβδομάδα Fog Films είναι: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, «Αλλος Δρόμος» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Από τον Ολυμπο στο Εβερεστ» του Παύλου Τσιαντού, «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Guilt» του «Βασίλη Μαζωμένου, «Γκίνες» του Αλέξη Καρδαρά, «Η ζωή στους βράχους» της Αλίντας Δημητρίου, «Η περίπτωση Ευρυδίκη» του Φρέντυ Βιανέλη, «Καπετάν Κεμάλ» του Φώτου Λαμπρινού, «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, «Ξένες σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, «Ολα θα πάνε καλά» του Γιάννη Ξανθόπουλου, «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά, «Πεθαίνω για σένα» του Νίκου Καραπαναγιώτη, «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Στο βάθος κήπος» του Κλεάνθη Δανόπουλου, «Ρυθμοί και ρίμες» του Νίκου Σκαρέντζου, «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Συντρίμμια Ψυχής» του Τζέρεμι Ποντέσουα, «Τα παιδιά της χορωδίας», της Λουκίας Ρικάκη, Το Κακό στην εποχή των ηρώων» του Γιώργου Νούσια και «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη και την εβδομάδα Fog Films αναφέρονται αναλυτικά στο blog της Ενωσης των Σκηνοθετών (www. fogfilms. org).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή