Νέα ευρήματα ρωμαϊκής εποχής στους Στόβους της ΠΓΔΜ

Νέα ευρήματα ρωμαϊκής εποχής στους Στόβους της ΠΓΔΜ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ. Οι Στόβοι είναι από τα πιο ονομαστά τοπωνύμια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνδέονται με το αρχαίο παρελθόν της βαλκανικής χερσονήσου. Πόλη που ήκμασε στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, οι Στόβοι έφεραν πρόσφατα στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα χθες τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αιχμή, όμως, της είδησης δεν ήταν τόσο τα ωραία λείψανα της ρωμαϊκής περιόδου, όσο η ανάγκη φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων της γείτονος χώρας, η οποία ελλείψει υποδομών μαστίζεται από κρούσματα λεηλασιών και λαθρεμπορίας. Για να μειωθεί το φαινόμενο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΓΔΜ εισήγαγαν το μέτρο τής επί 24ώρου βάσεως φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου στους αρχαίους Στόβους. Αν το μέτρο αποδώσει, θα διαφανεί στο μέλλον, προς το παρόν όμως, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι σε θέση να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται εντός των ορίων της χώρας. Διότι, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις περισσότερες φορές, οι λαθρέμποροι αρχαιοτήτων αποδεικνύονται ισχυρότεροι της Αστυνομίας. «Η ΠΓΔΜ», αναφέρει η είδηση, «έχει θέσει στόχο να αναχαιτίσει τις παράνομες ανασκαφές που έχουν ήδη προωθήσει στα διεθνή κανάλια λαθρεμπορίου σημαντικές αρχαιότητες».

Οι Στόβοι υπάρχουν ως μεγάλη πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. Αναφέρεται από τον Λίβιο το 197 π.Χ. Επί ρωμαϊκής κυριαρχίας έφθασε στην υψηλότερη ακμή. Είχαν όλα τα χαρακτηριστικά μιας ελληνικής πόλης της Μακεδονίας με απόλυτη κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή