Νέες εκδόσεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Joseph Roth

Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ

μετ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αγρα σελ. 469

«Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ» θεωρείται το αριστούργημα του Γιόζεφ Ροτ και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γερμανικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Παρακολουθεί τις τύχες τριών γενιών της οικογένειας Τρόττα που εργάζονται στην υπηρεσία του στέμματος: Ο πρώτος Τρόττα είναι ένας απλός Σλοβένος στρατιώτης που ανέρχεται κοινωνικά χάρη σε μια ηρωική πράξη. Ο δεύτερος είναι ανώτερος κρατικός υπάλληλος και ο τρίτος αξιωματικός του στρατού. Η πορεία των Τρόττα αντανακλά την πορεία της ίδιας της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

ΣΑΛΟΥΑ ΑΛ ΝΑΪΜΙ

Η γλύκα του μελιού

μετ. Πέρσα Κουμούτση

εκδ. Ωκεανίδα σελ. 209 – 14 ευρώ

Μια Σύρια διανοούμενη μελετάει με πάθος, στα κρυφά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει, τα αρχαία αραβικά ερωτικά κείμενα. Μέχρι τη μέρα που την καλούν επίσημα να λάβει μέρος σε ένα συνέδριο με αυτό το θέμα. Εκεί της δίδεται η ευκαιρία να αναλογιστεί το παρελθόν της, την ελευθερία της, τις ηδονές και τους πόθους της, μέσα σε ένα ονειροπόλημα όπου πλέκονται οι νοσταλγικές αναμνήσεις από έναν μυστηριώδη εραστή και οι αναφορές στα αριστουργήματα της ερωτικής λογοτεχνίας.

ΙΔΕΕΣ

Αlain Renaut

Η φιλοσοφία

μετ. Τάσος Μπετζέλος

εκδ. Πόλις σελ. 826

Ο τόμος είναι ένα ιδανικό βιβλίο για όποιον θέλει να ανακαλύψει και να κατανοήσει τη φιλοσοφία ή να εμπλουτίσει τις φιλοσοφικές του γνώσεις. Αποτελείται από 28 κεφάλαια που μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά, ανάλογα με τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις επιλογές του αναγνώστη. Παρουσιάζει τη σκέψη των μεγαλύτερων φιλοσόφων, από τους κλασικούς μέχρι τους συγχρόνους: Πλάτων, Αριστοτέλης, Καρτέσιος, Σπινόζα, Καντ, Χέγκελ, Βιτγκενστάιν, Χάιντεγκερ αλλά και Αρεντ, Ρωλς, Ρόρτυ, Σαρτρ, Λεβινάς, Φουκώ, Λακάν, Ντεριντά. Αναφέρεται επίσης στα ζητήματα που συνδέονται με τις μεγάλες σημερινές διαμάχες: περιβάλλον, βιοηθική, κλωνοποίηση, ευθανασία, καλλιτεχνικές ανατροπές.

ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΟΜΗΡΟΣ

Ιλιάς – Ραψωδίες Α-Μ

μετ. Δ. Ν. Μαρωνίτης

εκδ. Αγρα σελ. 292

Η «Ιλιάδα» είναι έπος πολεμικό. Δραματοποιεί, ανατέμνει και συμπυκνώνει τον Τρωικό σε τέσσερις μάχιμες μέρες, που καταλήγουν σε ισόπαλη τραγωδία: ο φόνος του Πάτροκλου από τον Εκτορα και ο φόνος του Εκτορα από τον Αχιλλέα σφραγίζονται με ενδεκαήμερη ανακωχή, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα ποιος είναι ο νικητής και ποιος είναι ο ηττημένος. Η μετάφραση του Δ. Ν. Μαρωνίτη είναι η πρώτη μεγάλη μετάφραση του ομηρικού έπους που γίνεται μετά τη μετάφραση των Καζαντζάκη-Κακριδή.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΡΑΪΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ

Η σοφία του Ρίλκε

Ο οδηγός του ποιητή για τη ζωή

ανθολόγηση Urlich Βaer

μετ. Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου

εκδ. Πατάκη σελ. 416 – 15,50 ευρώ

Επιλέγοντας μέσα από χιλιάδες σελίδες αμετάφραστης αλληλογραφίας, ο ανθολόγος συγκέντρωσε τα καλύτερα κείμενα και τις πιο εύστοχες φιλοσοφικές παρατηρήσεις ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του σύγχρονου κόσμου. Αποτελώντας μια κιβωτό σοφίας, τα κείμενα είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα: από την καθημερινή μας συνύπαρξη με τους άλλους μέχρι τη μέθη του έρωτα και από την εμπειρία της απώλειας και την αντιμετώπιση των δοκιμασιών μέχρι την έμπνευση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

John Maynard Κeynes

Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης

μετ. Θωμάς Νουτσόπουλος

εκδ. Παπαζήση σελ. 208

Γραμμένο ως κριτική στη Συνθήκη των Βερσαλλιών και της πολιτικής των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, το βιβλίο έγινε αφορμή πολλών αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για μια πραγματεία των διεθνών οικονομικών σχέσεων που τονίζει την ανάγκη διεθνούς οικονομικής συνεργασίας για τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος.

ΚΟΜΙΚΣ

ΜΑΪΤΕΝΑ

Επικίνδυνες καμπύλες 2

εκδ. Bell σελ. 66

Η Αργεντινή Μαϊτένα συνεχίζει τη συναρπαστική διαδρομή της με ακόμα πιο ιλιγγιώδεις «Επικίνδυνες καμπύλες». Αμείλικτη, αιχμηρή και εύστοχη σαν έμπειρη ξιφομάχος, καταφέρνει καίρια πλήγματα στα ελαττώματα, τα άγχη και τους φόβους των γυναικών, αναδεικνύοντας τη χιουμοριστική πλευρά τους. Γιατί όπως υποστηρίζει, όποιος θέλει να ζήσει εκατό χρόνια πρέπει να γελάει πολύ – κυρίως με τον εαυτό του.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΔΑΛΑ

Παιδικό Λεξικό

εικον. Γιώργος Χαλκιάς

εκδ. Τεγόπουλος σελ. 276 – 22 ευρώ

Περιέχει περισσότερες από 1.200 λέξεις με ερμηνείες, παραδείγματα, αντίθετα, φράσεις με ειδική σημασία και πλούσια εικονογράφηση. Τα παραδείγματα είναι από τον κόσμο του παιδιού, το βοηθούν να καταλάβει την έννοια της λέξης, να πλουτίσει τις γνώσεις του και αυξάνουν την ευαισθησία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή