Νέες εκδόσεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μ. G. VΑSSΑΝJΙ

Το τραγούδι του Ασασίνου

μετ. Ελένη Πουλάκου

εκδ. Πάπυρος, σελ. 504

Ιστορικό μυθιστόρημα, το έργο ξεκινά με την εισβολή των Μογγόλων στη νοτιοανατολική Ασία και φτάνει ώς τις συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων στη σύγχρονη Ινδία, περνώντας μέσα από την αμφισβήτηση της εξεγερμένης αμερικανικής νεολαίας τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ. Κι ακόμα περνώντας μέσα από τη ζωή ενός «συνηθισμένου» ανθρώπου στον Καναδά της δεκαετίας του ’80. Τα πρόσωπα προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ επιθυμίας για προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή και την παράδοση, μεταξύ υλικού και πνευματικού κόσμου. Αυτοί που τολμούν να φύγουν διασαλεύοντας την τάξη, επιστρέφουν για να εκπληρώσουν τον ρόλο τους.

ΝΙΚΙ ΦΡΕΝΤΣ

Μοιραίο χαμόγελο

μετ. Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Ψυχογιός

σελ. 376 – 6,60 ευρώ

Η Μιράντα Κότον νομίζει ότι έχει βγάλει για τα καλά από τη ζωή της τον Μπρένταν, το αγόρι της. Αλλά δυο βδομάδες αργότερα ανακαλύπτει πως ο Μπρένταν έχει μπλέξει με την αδελφή της. Πολύ σύντομα το συναίσθημα της αμηχανίας θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε απειλή και σιγά σιγά σε τρόμο – στον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να έχει μια κοπέλα. Γιατί αυτή τη φορά ο Μπρένταν δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να παραμείνει για πάντα δίπλα στη Μιράντα. Ακόμα παίρνοντάς της και τη ζωή.

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑRΚ ΕDΜUΝDSΟΝ

Ο θάνατος του Σίγκμουντ Φρόυντ

μετ. Γ. Λαμπράκος

εκδ. Πατάκη

σελ. 392 – 19 ευρώ

Οταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Αυστρία τον Μάρτιο του 1938, ο Φρόυντ ήταν μεταξύ των 175.000 Βιεννέζων Εβραίων που φοβούνταν τη ναζιστική κατοχή. Παρ’ ότι πλησίαζε στο τέλος της ζωής του και πάλευε με τον καρκίνο της γνάθου, ο Φρόυντ δραπέτευσε από το ναζιστικό καθεστώς στο Λονδίνο. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο συγγραφέας ανιχνεύει τις παράδοξα συγκλίνουσες υπάρξεις του Χίτλερ και του Φρόυντ, και στη συνέχεια εστιάζει στα δύο τελευταία χρόνια του ιδρυτή της ψυχανάλυσης στο Λονδίνο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

JΕΑΝ CLAUDE ΒΟLΟGΝΕ

Η ιστορία της ερωτικής κατάκτησης

μετ. Γιάννης Καυκιάς

εκδ. Πολύτροπον, σελ. 350 – 29,26 ευρώ

Οι ιππότες γνώριζαν την τέχνη να ερωτολογούν με τις γυναίκες. Ο ποιητής Βιγιόν ερωτοτρόπησε όσο κανένας άλλος την εποχή της τρελής νιότης του. Τα τεχνάσματα και οι ψυχολογικοί μηχανισμοί του φλερταρίσματος είναι προαιώνιοι. Οι μέθοδοι όμως ποικίλουν. Αλλιώς πλησιάζουμε τη γυναίκα της ζωής μας και αλλιώς τη συντροφιά μιας βραδιάς. Ο λόγος διαφοροποιείται ανάλογα με το αν απευθυνόμαστε στην καρδιά ή στις φερομόνες της. Και οι αναφορές ποικίλουν. Αλλοτε οι εραστές ζητούσαν συμβουλές από τους ηθοποιούς του θεάτρου. Σήμερα, αντιθέτως, ο ειδικός του μάρκετιγκ φαίνεται πολύ πιο αποτελεσματικός.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΑΝΤΡΕ ΚΟΝΤ-ΣΠΟΝΒΙΛ

Το πνεύμα του αθεϊσμού

μετ. Αλίκη Κεραμίδα

εκδ. Κέδρος, σελ. 216 – 14 ευρώ

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς θρησκεία; Υπάρχει Θεός; Τι είδους πνευματικότητα μπορεί να υπάρξει για τους άθεους; Σε μια εποχή όπου η αναβίωση του θρησκευτικού συναισθήματος συμπλέει σε ανησυχητικό βαθμό με φαινόμενα δογματισμού και φανατισμού, η μάχη για τη θρησκευτική ανεκτικότητα, την εκκοσμίκευση και την ελευθερία πνεύματος καθίσταται περισσότερο από επιτακτική.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

Ο Προμηθέας εκπαιδεύεται

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στην πρόκληση της βιομηχανικής επανάστασης

εκδ. Παπαζήση, σελ. 568 – 30 ευρώ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα απασχόλησαν τα ευρωπαϊκά κράτη εκατόν πενήντα χρόνια νωρίτερα. Στη μελέτη του, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τη συναρπαστική πορεία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, όταν η ταχύτατη τεχνολογική πρόοδος και η δημιουργία των σύγχρονων ισχυρών κρατών έθεσαν νέους όρους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής

Κωμωδία για το θέατρο και το θέατρο σκιών

εκδ. Αγρα, σελ. 104 – 12 ευρώ

Το έργο γράφτηκε με σκοπό να διαβάζεται, αλλά και να παίζεται σε ζωντανές θεατρικές παραστάσεις ή παραστάσεις του θεάτρου σκιών. Αρκεί ο σκηνοθέτης ή ο καραγκιοζοπαίχτης να το τολμήσουν. Η σκόπιμη ενορχηστρωμένη περιθωριοποίηση και απαξίωση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού και η μετάλλαξή του σε φτηνό εμπορικό σαχλοτράγουδο κινητοποίησαν τον συγγραφέα. Και η διακωμώδηση αυτής της κατάστασης, ο στόχος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή