Εφυγε ο συνθέτης και μαέστρος Γιώργος Θυμής

Εφυγε ο συνθέτης και μαέστρος Γιώργος Θυμής

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Στην 50ή επέτειο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με την οποία συμπορεύτηκε από τα πρώτα της βήματα ως αρχιμουσικός και γενικός διευθυντής, έμελλε να φύγει από τη ζωή ο διακεκριμένος πιανίστας, παιδαγωγός, μαέστρος και συνθέτης Γιώργος Θυμής. Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών. Ξεκίνησε την πιανιστική του καριέρα στην Ελλάδα το 1946 και συνέχισε στο εξωτερικό ως αρχιμουσικός συμπράττοντας με σολίστες διεθνούς κύρους. Πλούσια είναι η προσφορά του ως καθηγητή πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε από το 1954 ώς το 1991, ως αρχιμουσικός της ΚΟΘ (1962) και ως γενικός διευθυντής της από το 1971 ώς το 1982. Δίδαξε στη Θερινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ (1958-1972), υπήρξε ιδρυτής του «Τρίο Θεσσαλονίκης», διευθυντής της ορχήστρας εγχόρδων «Ροτόντα» και καλλιτεχνικός διευθυντής της μουσικής σχολής North London College of Μusic.

Σύσσωμη η ΚΟΘ θα αποχαιρετίσει τον δάσκαλο και συνοδοιπόρο σήμερα (10 π.μ.) στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τοσκάνη για δύο ακόμη συναυλίες. Η Ορχήστρα εμφανίζεται στο Θέατρο Μαντσόνι στην Πιστόια και το θέατρο Βέρντι στη Φλωρεντία, την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα. Με συνοδοιπόρο τον θρύλο του πιάνου Αλντο Τσικολίνι θα παρουσιάσει στο ιταλικό κοινό τρία έργα: το Πρελούδιο από την όπερα Κλυταιμνήστρα του Πιτσέτι (εμπεριέχεται στο τελευταίο CD της ΚΟθ), το 2ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ από τον Αλντο Τσικολίνι και τη 2η συμφωνία του ίδιου συνθέτη. Τις δύο συναυλίες θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Μύρων Μιχαηλίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή