Ο Ναπ. Λαπαθιώτης, ένα τετράστιχο και μια ανατύπωση

Ο Ναπ. Λαπαθιώτης, ένα τετράστιχο και μια ανατύπωση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ. Ανακοινώθηκε στον προγραμματισμό των εκδόσεων «Κέδρος» για το φετινό φθινόπωρο. Το βιβλίο «Η ζωή μου – Απόπειρα συνοπτικής αυτοβιογραφίας», του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, τυπώθηκε, στάλθηκε στους δημοσιογράφους, αλλά ματαίως οι αναγνώστες το αναζητούσαν στα βιβλιοπωλεία.

Η έκδοση είχε μπλοκαριστεί στις αποθήκες των εκδόσεων «Κέδρος» εξαιτίας ενός… τετράστιχου! Ας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει:

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου τυπώθηκε, με τον γραφικό χαρακτήρα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τη χειρόγραφη υπογραφή του. Το τετράστιχο έχει ως εξής: «Ψηλό, λιγνό, τρελό για χάδι,/ δουλεύει σ’ ένα μαγαζί/ Το πήρα ένα Σαββάτο βράδυ/ και κοιμηθήκαμε μαζί».

Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης έχει ο καθηγητής Γιάννης Παπακώστας, ο οποίος αντέδρασε μόλις είδε το οπισθόφυλλο και ζήτησε να αλλάξει.

Η «Κ» αναζήτησε χθες τον Γιάννη Παπακώστα για ν’ ακούσει την εκδοχή του, η οποία ήταν: «Μου ζήτησαν ένα κείμενο για το οπισθόφυλλο, ένα για το «αυτί» του βιβλίου και κάποιες φωτογραφίες του Λαπαθιώτη. Οταν μου έδωσαν το βιβλίο τυπωμένο, είδα το χειρόγραφο τετράστιχο, το οποίο είναι εντελώς αναντίστοιχο με το ύφος και το περιεχόμενο του βιβλίου και δεν έχει καμιά αξία ως κατασκεύασμα. Πιστεύω ότι έπρεπε πρώτα να τεθεί υπόψη μου αυτή η γραφιστική παρέμβαση. Δεν ετέθη και ζήτησα να γίνει νέα εκτύπωση εξωφύλλου, χωρίς το τετράστιχο. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο τετράστιχο δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο του Λαπαθιώτη, κατ’ αρχήν διότι περιέχει πεζά κείμενά του. Δεν έχει σχέση επίσης με την όλη ποιητική του διαδρομή, είναι ένα αβανταδόρικο, φτηνό στιχούργημα. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο τετράστιχο βλάπτει και τον ίδιο τον Λαπαθιώτη, που με πολύ συγκεκριμένο τρόπο αφηγείται τη ζωή του και ξεδιπλώνει μια ολόκληρη εποχή. Τελικά ο εκδοτικός οίκος συμφώνησε μαζί μου και κατανόησε το σκεπτικό μου, προχωρώντας σε νέα εκτύπωση του εξωφύλλου, χωρίς το τετράστιχο».

Η αυτοβιογραφία του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη δημοσιεύτηκε σε είκοσι εννέα συνέχειες στο εβδομαδιαίο λαϊκό περιοδικό «Μπουκέτο» με τον επίτιτλο «Απόπειρα συνοπτικής αυτοβιογραφίας» από τις 28 Απριλίου ώς τις 31 Οκτωβρίου 1940. Λίγο πριν δημοσιεύτηκε η αγγελία: «Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης έγραψε χάριν του «Μπουκέτου» την βιογραφίαν του».

Τελικά, η αυτοβιογραφία του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία με το νέο εξώφυλλο την ερχόμενη Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσιογράφοι από τον χώρο του βιβλίου έχουν στα χέρια τους μια συλλεκτική έκδοση, αφού οι εκδόσεις πρόλαβαν και τους έστειλαν τα αντίτυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή