«Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Η Λάρισα, η γενέθλια πόλη του Τάκη Τλούπα (1920-2003), είναι ο τρίτος σταθμός της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας που συνόδευσε αρχικά την έκδοση του μνημειακού λευκώματος «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» για να πάρει σύντομα τον δρόμο της με δύο στάσεις, πρώτα στο Μουσείο Μπενάκη και αργότερα στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, εγκαινιάσθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Με επιμέλεια του Μωυσή Καπόν και της Βάνιας Τλούπα, η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου της Πινακοθήκης ακολουθεί τις ενότητες όπως έχουν διαμορφωθεί στην ομότιτλη έκδοση: Ανθρωπος, Περιβάλλον, Δομημένος χώρος, Αγροτικές εργασίες, Κοινωνική ζωή και Επαγγέλματα.

Ο Τάκης Τλούπας θεωρείται ένας από τους «πατριάρχες» της ελληνικής φωτογραφίας του 20ού αι. Μαζί με τον Σπύρο Μελετζή, τον Κώστα Μπαλάφα και τον Δημήτρη Λέτσιο μας παρέδωσαν ένα πολύτιμο, αυθεντικό, ανθρωποκεντρικό πορτρέτο της ζωής της ελληνικής υπαίθρου μετά τον πόλεμο. Ο Τλούπας όργωσε στην κυριολεξία με τη βέσπα του και αργότερα ένα θρυλικό Ντεσεβό τον θεσσαλικό κάμπο, τον Πηνειό, την κοιλάδα των Τεμπών, τη λίμνη Κάρλα. Φωτογράφισε τους μεροκαματιάρηδες της γης, τον μόχθο του απλού ανθρώπου, διατηρώντας αμείωτο ενδιαφέρον για το τοπίο, τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Οπως παρατηρούν οι μελετητές του ακολουθεί την ίδια θεματολογία με τους «συνοδοιπόρους» του, όμως οι εικόνες του είναι στο σύνολό τους πιο «αντικειμενικές», καταγράφοντας τις συνθήκες της καθημερινότητας με απλότητα, σε αντίθεση με την «ηρωικότητα» των ανθρώπων και των χώρων του Μελετζή και τη συναισθηματική εμπλοκή του Μπαλάφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή