Το «Αγιον Ορος» του Μπουασονά στη Βουλγαρία

Το «Αγιον Ορος» του Μπουασονά στη Βουλγαρία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Να, που οι καλές κινήσεις πιάνουν τόπο. Η προ ετών αγορά του ελληνικού μέρους του αρχείου του Fred Boissonnas από τον ΟΠΕΠ Α.Ε. αξιοποιείται με τη διοργάνωση εκθέσεων εκτός Ελλάδας. Οπως αυτή που εγκαινιάστηκε χθες στο Βελίκο Τίρνοβο, παλιά πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και μεγάλο πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Η έκθεση αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Αγιορειτικής Εστίας, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του ΟΠΕΠ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο του Βελίκο Τίρνοβο και το Πανεπιστήμιο της πόλης «Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου». Αποτελείται από φωτογραφίες του Ελβετού φωτογράφου που προέκυψαν από τα ταξίδια του στο Αγιον Ορος το 1928 και το 1930. Ο Φρεντ Μπουασονά επισκέφθηκε όλες σχεδόν τις μεγάλες μονές, σχεδιάζοντας ένα μελετημένο οδοιπορικό. Το βλέμμα του απομακρύνεται από τη μεταφυσική διάσταση του Αγίου Ορους και εστιάζει στο πνεύμα απεικόνισης της ευρύτερης ελληνικής επικράτειας που καλλιεργούσε επί τριάντα χρόνια, με φωτογραφίες οι οποίες συνδυάζουν την τεκμηρίωση με την έντεχνη λήψη. Κατέγραψε προσεκτικά έναν μικρό αριθμό τοιχογραφιών, φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών.

Το έργο του αποτελεί σημαντική μαρτυρία της αγιορειτικής κοινότητας στην περίοδο του μεσοπολέμου, που έρχεται να βρει τη θέση του στο πλούσιο σώμα περιηγητικών κειμένων και αναπαραστάσεων με θέμα το Αγιον Ορος.

Το ελληνικό μέρος του αρχείου Μπουασονά, που περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες από την Ελλάδα και 413 από το Αγιον Ορος, έχει αγοραστεί από τον ΟΠΕΠ Α.Ε. και έχει διατεθεί επί παρακαταθήκη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο τη διαχειρίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή