Ακολουθώντας τον δρόμο της καρδιάς

Ακολουθώντας τον δρόμο της καρδιάς

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Soul Kitchen» είναι μια κωμωδία από θραύσματα μικρών καθημερινών προσωπικών δραμάτων, στην οποία ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν αυτοσχεδιάζει με εικόνες, ήχους και ρυθμούς για την πληγωμένη καρδιά ενός φίλου του. Μισός Τούρκος, μισός Γερμανός ο Ακίν. Μισός Ελληνας, μισός Γερμανός ο επιστήθιος φίλος του και πρωταγωνιστής της ταινίας Αδάμ Μπουσδούκος. Το «Soul Kitchen» είναι ένα ξέφρενο remix χρωμάτων, μουσικών και φυλών με φόντο τη δεύτερη (ή μήπως την πρώτη;) πατρίδα και των δυο τους. Ενα τραγούδι από μια άκρη της πόλης του Αμβούργου, από μια παλιά αποθήκη που τώρα στεγάζει το Soul Kitchen: το εστιατόριο του δύστυχου Ζήνου Καζαντζάκη.

Στη ζωή του Ζήνου όλα πηγαίνουν χάλια. Η πλούσια Γερμανίδα φίλη του, η Ναντίν, αποφασίζει να μετακομίσει στη Σαγκάη, ενώ ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας με τη μέση του τον αναγκάζει να προσλάβει μάγειρα στο μαγαζί. Ο νέος σεφ είναι ένας μποέμ με τσιγγάνικο αίμα και γκουρμέ απόψεις. «Με τον ίδιο πενιχρό προϋπολογισμό σου, αντί για είκοσι πιάτα με την ίδια γεύση τηγανισμένου λαδιού, μπορώ να σου φτιάξω πέντε ξεχωριστές προτάσεις για τη γεύση», λέει ο σεφ στον Ζήνο και τον πείθει.

Μust στέκι

Το φαγητό είναι σαν την τέχνη, που απαιτεί καλλιεργημένο γούστο για να την απολαύσεις κι έτσι η αλλαγή στην κουζίνα του Ζήνου φέρνει την καταστροφή. Πρόσκαιρα, γιατί σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν. Σαν από θαύμα το Soul Kitchen, που είναι σαν μια μείξη εστέτ και αντεργκράουντ απόψεων για τη ζωή, θα γίνει ένα must στέκι του Αμβούργου. Ετσι, θα ανοίξει η όρεξη ενός μεσίτη, παλιού συμμαθητή του Ζήνου, που θέλει να αγοράσει το μαγαζί για να εκμεταλλευθεί την αξία της γης που ανεβαίνει σαν φούσκα στα ύψη.

Στο λίμιτ απ της επαγγελματικής του επιτυχίας ο Ελληνας, που είναι αισθηματίας, αποφασίζει να παρατήσει το Soul Kitchen και να πετάξει για την Κίνα για να βρει το άλλο μισό της καρδιάς του. Ο Ζήνος αφήνει το εστιατόριο στον αδελφό του Ηλία, που είναι κατάδικος για κλοπές και βγαίνει τα Σαββατοκύριακα με άδεια, και ετοιμάζει τις βαλίτσες του. Στο αεροδρόμιο έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη Ναντίν, η οποία μόλις επέστρεψε στη Γερμανία αγκαζέ με έναν Κινέζο. Η κακοδαιμονία του Ζήνου δεν έχει τελειωμό: ο τζογαδόρος Ηλίας χάνει στο πόκερ το Soul Kitchen. H ιστορία τους, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Ο Ακίν θα έκανε τα πάντα για ένα χάπι εντ. Αλλωστε, κινηματογραφεί κωμωδία μέσα κι έξω από την παλιά αποθήκη, που θυμίζει άλλοτε σταθμό τρένου σε ταινία γουέστερν κι άλλοτε αυλή των θαυμάτων.

Ο Ελληνας γείτονας

Το «Soul Kitchen» είναι μια κατάθεση φιλίας του Ακίν προς τον Μπουσδούκο, με τον οποίο μεγάλωσε μαζί σε μια γειτονιά μεταναστών του Αμβούργου. Είναι κι ένα φαντασιακό σταυροδρόμι όπου συναντιούνται οι απόηχοι από δύο παλαιότερες ταινίες του: το «Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα» και ο «Ηχος της Πόλης».

Στην πρώτη ο Ακίν αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου, ενός Ελληνα κι ενός Σέρβου στους κακόφημους δρόμους του Αμβούργου. Ο Τούρκος βγαίνει από τη φυλακή ορκισμένος να μην ξαναμπλέξει. Ο Ελληνας είναι ένας μικροαπατεώνας που δεν λέει να πάρει τη ζωή στα σοβαρά. Ο Σέρβος, ο φανφαρόνος της παρέας που ονειρεύεται τη μεγάλη ζωή, ανοίγει δουλειές με την αλβανική μαφία παρασύροντας και τον Ελληνα. Η κάθοδος των δύο προς τον σκληρό υπόκοσμο θα είναι μοιραία για ολόκληρη την παρέα. Ο Ακίν χειρίζεται την ηθογραφία εξαιρετικά, μιμούμενος τον Σκορσέζε στους «Κακόφημους δρόμους».

Η δεύτερη ταινία είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα υπόγεια μουσικά ρεύματα της σημερινής Κωνσταντινούπολης, που έχει το βλέμμα της στη Δύση και την άκρη της ψυχής της στη μακρινή Ανατολή. Εδώ, ο Ακίν ακολουθεί τα βήματα του Αλεξάντερ Χάκε (ο μπασίστας του βερολινέζικου αβάν γκαρντ συγκροτήματος Einsturzende Neubauten) που καταγράφει σε ένα φορητό στούντιο συναυλίες και συζητήσεις με νέους μουσικούς της Πόλης.

Το σημερινό «Soul Kitchen», στο οποίο ο έρωτας και η φιλία περνούν και από το στομάχι, είναι η πιο groovy κωμωδία των τελευταίων χρόνων. Μια αισιόδοξη ταινία, στον αντίποδα των γλυκόπικρων και των γλυκόξινων κομεντί, για τα υπόγεια ρεύματα που δίνουν ζωή στο σημερινό πολυεθνικό Αμβούργο. Μία λέξη τής ταιριάζει: ενέργεια.

Δείτε

Soul Kitchen (2009)

Καταστάσεις ροκ και ψυχεδέλεια στην «Κουζίνα της ψυχής» του Φατίχ Ακίν. Ενας Ελληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς στο Αμβούργο κερδίζει μια θέση στο όνειρο, όταν αλλάζει σεφ στο εστιατόριό του. Στη συνέχεια, αποφασίζει να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς του και να πετάξει στην Κίνα, όπου έχει μεταναστεύει η Γερμανίδα αγαπημένη του. Το «Soul Kitchen» είναι μια κωμωδία με στυλ και άποψη για τη ζωή και μείξη φυλών, χρωμάτων, γούστων και ήχων. Ο πρωταγωνιστής της, Αδάμ Μπουσδούκος, έχει συνεργαστεί με τον Ακίν και στο σενάριο. Η ταινία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη βενετσιάνικη Μόστρα. (Στις αίθουσες 17/12)

Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα (Kurz und schmerzlos, 1998)

H πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Φατίχ Ακίν είναι η ιστορία μιας βαθιάς ανδρικής φιλίας. Κορυφώνεται σαν θρίλερ, για να καταλήξει στο μελόδραμα. (Σε dvd)

Ο ήχος της πόλης (Crossing the Bridge: the Sound of Istanboul, 2005)

Μουσικό ντοκιμαντέρ στη σημερινή Κωνσταντινούπολη. (Σε dvd)

Μαζί ποτέ (Gegen die Wand, 2004)

Ερωτικό δράμα με φόντο το Αμβούργο των μεταναστών. Λιτό και ρεαλιστικό. Χρυσή Αρκτος στην Μπερλινάλε (Σε dvd)

Η άκρη του ουρανού (Auf der anderen Seite, 2007)

Ενα ρόουντ μούβι για τσακισμένα αισθήματα και ανθρώπινες σιωπές. Ο Φατίχ Ακίν, στην καλύτερη μέχρι σήμερα ταινία του, είναι ανάμεσα στο μελόδραμα του Φασμπίντερ και στο κοινωνικό δράμα του Γιλμάζ Γκιουνέι. (Σε dvd)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή