Νέες εκδόσεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΟ

Καθριν Λασκι

Ενα ζουζούνι παραπάνω

Η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου

εικον. Μάθιου Τρούμαν

μετ. Ελένη Σβορώνου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 48 – 14 ευρώ

Από πολύ μικρή ηλικία, ο Δαρβίνος προτιμούσε να μαζεύει σκαθάρια και γαιοσκώληκες, παρά να μελετάει τα μαθήματά του. Τελικά το ταξίδι του στον κόσμο των εντόμων τον οδήγησε στη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης, η οποία άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Κωστας Γ. Παπαγεωργιου – Βαγγελης Χατζηβασιλειου επιμ.

Ανθολογία της ελληνικής ποίησης

20ός αιώνας

τόμος Β΄ (1920-1940)

εκδ. Κότινος, σελ. 363

Η πρώτη μεσοπολεμική δεκαετία 1920-1930 μπορεί να είναι μάλλον φτωχή σε νέες παρουσίες. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα ενδιάμεσο στη βαριά έως ζοφερή ατμόσφαιρα κυοφορώντας συνθήκες πρόσφορες για την ανάδειξη του «καινούργιου». Στη δεύτερη μεσοπολεμική δεκαετία 1930-1940 εμφανίζεται με δυναμισμό η γενιά που θα εισάγει τον μοντερνισμό στην Ελλάδα, με ποιητές του βεληνεκούς του Σεφέρη, του Ελύτη, του Κάλας, του Εμπειρίκου, του Εγγονόπουλου, του Ρίτσου, του Παπατσώνη. Μια προσέλευση που πραγματοποιείται με καταλύτες τον Ελιοτ και τον υπερρεαλισμό, αλλά που δεν είναι ούτε περιστασιακή ούτε τυχαία.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Επιχειρήσεις και περιβάλλον

Από τη σύγκρουση στη συνεργασία

εκδ. Κέρκυρα, σελ. 160 – 25 ευρώ

Το φετινό ημερολόγιο των εκδόσεων «Κέρκυρα» ερευνά την ανάδυση του «παράγοντα περιβάλλον» στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, από τους πρώτους προβληματισμούς τον Μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας. Ως πηγή αξιοποιεί τον πλούτο του Αρχείου Βοβολίνη και το περιοδικό «Βιομηχανική Επιθεώρησις» που από το έτος της ίδρυσής του το 1934, παρακολούθησε στενά τις επιχειρηματικές πρακτικές εντός και εκτός συνόρων.

ΜΑΓΕΙΑ

Jim Steinmeyer

Κρύβοντας τον ελέφαντα

μετ. Βασίλης Αθανασιάδης

εκδ. Κέδρος, σελ. 464 – 27 ευρώ

Συγγραφέας και παραγωγός, ο Τζιμ Σταϊνμάγιερ μας ξεναγεί στην ιστορία της μαγείας. Διεισδύει στο παρασκήνιο μιας τέχνης που συνδυάζει το μυστήριο, την επιστήμη, τη θεατρική ικανότητα, το θέαμα, τη δεξιοτεχνία, τον πειραματισμό, την εξάσκηση και την εξέλιξη. Φωτίζει τις πρωτοποριακές εφευρέσεις, τις παρασκηνιακές ίντριγκες, τις εντυπωσιακές σκηνικές παρουσίες, την κατασκοπεία, την υπεξαίρεση κόλπων και τον σκληρό ανταγωνισμό των κορυφαίων μάγων του κόσμου. Και αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αντιπαραθέσεις που κρύβονται πίσω από τα τεχνάσματα που άφησαν εποχή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κωνσταντινος Κοτροκοης – Εμμανουηλ Παπαδογιαννακης

Διατροφή & χημεία τροφίμων στη Δημόσια Υγεία

εκδ. Πασχαλίδης – σελ. 612

Στο βιβλίο αυτό συνυπάρχουν η χημεία και η τεχνολογία τροφίμων μαζί με τη διατροφή, τις διαιτολογικές συστάσεις και τα σύγχρονα διατροφικά θέματα όπως τα λειτουργικά, διαιτητικά, νεοφανή, βιολογικά και γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα. Γίνεται επίσης αναφορά στις τροφικές δηλητηριάσεις, τα τροφιμογενή νοσήματα, στην υγιεινή των τροφίμων και στις επιπτώσεις των επικίνδυνων ουσιών στη Δημόσια Υγεία. Το βιβλίο απευθύνεται στους λειτουργούς υγείας, τους φοιτητές αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να είναι ενήμεροι των εξελίξεων και των νέων τάσεων σε ένα τομέα που αφορά τον καθένα μας.

ΠΟΙΗΣΗ

Βασιλης Κουγεας

Με πράσινο του χαλκού στα χείλη και

εκδ. Υψιλον, σελ. 93

Η παρουσία του Βασίλη Κουγέα στην ποίηση μετρά είκοσι πέντε χρόνια. Στην έκτη του ποιητική συλλογή, ο λόγος του είναι πλαστικός εμπλουτισμένος με ποικίλους ρυθμούς, άλλοτε λόγιους -με αναφορές στον Κόλεριτζ και στον Βερμέερ- και άλλοτε δημοτικούς – κάποια στιγμή θα βρούμε καθαρό δεκαπεντασύλλαβο. Παρ’ ότι πεζολογικός και αφηγηματικός, ο λόγος του Κουγέα παραμένει ωστόσο αδιαφανής, κρυπτικός. Η ποίηση προκύπτει ανάμεσα απ’ τις γραμμές, μέσα από εικόνες, αρμονικές συνηχήσεις, αντιθετικές διασταυρώσεις εννοιών. «Τότε/ στο βαγόνι του τραίνου/ ασήμαντη φροντίδα έκρυβε/ στο κάθισμα τη σκισμένη/ ταπετσαρία ν’ αποτρέψει/ την τιμωρία».

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Αnnie Εrnaux

Τα χρόνια

μετ. Ρίτα Καλαΐτη

εκδ. Πάπυρος, σελ. 280

Φωτογραφίες, ημερολόγια, μόδες, λέξεις, τραγούδια και πράγματα. Η πολυμεταφρασμένη Αννί Ερνώ απορρίπτει την καθαρή μυθοπλασία και δημιουργεί μια αποκαλυπτική ιδιότυπη αυτοβιογραφία βασισμένη στα πιο ανομοιογενή υλικά. Από την ακατέργαστη γλώσσα της γαλλικής υπαίθρου, η αφηγήτρια θα περάσει στο περίτεχνο λεξιλόγιο των φιλολογικών σπουδών και τις περιφράσεις της γαλλικής διανόησης. Θα συνθέσει έτσι μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς, από τη δεκαετία του ’40 και τις νωπές ακόμα τότε αναμνήσεις του Πολέμου έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή